Portugese chauffeurs hoeven niet meer te laden en te lossen

Geplaatst door

Vanaf september hoeven chauffeurs in Portugal niet meer zelf te laden of te lossen. Deze regel raakt het werk van chauffeurs uit het land zelf, maar ook buitenlandse collega’s die daar aan het werk moeten. De klant moet ervoor zorgen dat er personeel is om te lossen en te laden.

Uitzonderingen zijn het vastzetten van de lading en de wijze van laden: hierbij wordt de chauffeur geacht aanwijzingen te geven, zodat dit deskundig gebeurt dus zonder dat er aslasten overschreden worden.  Alleen bij verhuizingen en bij tanktransporten spreekt het volgen de Portugezen voor zich dat de chauffeur zelf lost en laadt.

Spanje

Ook in Spanje wordt hardop over zo’n verbod gedacht. De Spanjaarden vinden dat de regels onvoldoende duidelijk zijn, waardoor chauffeurs min of meer door klanten worden misbruikt en zwaar werk moeten verrichten dat klanten van de transportbedrijven zouden moeten doen. De Spanjaarden zeggen dat chauffeurs die veel met fysiek werk aan de bak moeten, oververmoeid kunnen raken. Een ander argument is dat het chauffeursvak, een beroep met veel vacatures, op deze manier nooit een aantrekkelijk vak wordt. In Spanje wordt dit als een belangrijke reden gezien om chauffeurs te verbieden om te laden en te lossen.  

Werken voor de kost

De vraag is nu of dit niet een beetje te ver gaat: chauffeurs de hele dag stil laten zitten in hun stoel of enkel laten toekijken bij laden en lossen zou wat ons betreft tot meer vermoeidheid leiden dan een chauffeur die het rijden afwisselt met enige fysieke arbeid, waarbij armen, benen, longen en gezond verstand weer even gebruikt worden. Je zou inderdaad kunnen stellen dat hulp van personeel van de klant dat fysieke werk leuker en aantrekkelijker maakt.