Schotten werken aan ferryverbinding met Eemshaven (UPDATE)

Blog
22-08-2019 | Door Iep van der Meer

De Schotten zien die Brexit helemaal niet zitten en vrezen enorme opstoppingen bij de bekende veerhavens. In de haven van Dover wordt een grote, maandenlang aanhoudende chaos verwacht als de ‘no-deal’ Brexit doorgaat.

Eigenlijk willen de Schotten helemaal geen Brexit en los van het Verenigd Koninkrijk, maar dat heeft nog wel wat voeten in de aarde. Als oplossing voor de verbindingen met de rest van Europa stelt het Schotse bedrijf TEC-Farragon nu een veerdienst voor tussen Rosyt, vlakbij Edingburg en de Eemshaven.

Volgens het bedrijf zijn er inmiddels twee ferry’s gecharterd van het Italiaanse GNV en gaan de schepen dagelijks varen. De schepen zullen voornamelijk vrachtwagens en losse trailers meenemen maar passagiers en personenauto’s kunnen ook mee.

De keuze voor de Eemshaven is vooral vanwege de filevrije verbindingen met Duitsland en Scandinavië. Het initiatief wordt ondersteund door de Schotse vrachtvervoer organisatie FTA en door de Schotse overheid. Naar verwachting zal de 20 uur durende overtocht ook het toerisme stimuleren.

De eerste overtocht staat gepland voor eind oktober van dit jaar. In de Eemshaven wordt momenteel gewerkt aan een douanekantoor voor de passagiers. Onze suggestie is om dan ook meteen dat oude plan voor een ferry naar het Deense Esbjerg weer eens af te stoffen. Het is nog steeds een grote wens van veel vervoerders om Duitsland rechts te laten liggen en met 60 tons LZV combinaties naar Scandinavië te rijden.

UPDATE! De ferries die worden ingezet zijn dus niet van Stena Lines zoals eerder gemeld werd maar van het Italiaanse GNV.

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…