Vervuilde stookolie, niks nieuws onder de zon

Blog
28-09-2017 | Door Iep van der Meer

Vandaag kwam het breed in het nieuws dat er in Rotterdam met chemische stoffen vervuilde stookolie geleverd wordt aan zeeschepen. Helemaal nieuw is dat niet, want het ">NRC wist al in 2012 te melden dat handelaren verboden stoffen bijmengen. Die publicatie heeft niet geholpen want de praktijken gaan tot op de dag van vandaag gewoon door volgens de politie.

Het verhaal in het NRC meldt dat in 2012 al mannen van Rijkswaterstaat en de KLPD monsters namen aan boord van een schip. Mannen in witte pakken met gasmaskers waren in de weer met de monsterpotjes en al snel werd duidelijk dat er allerlei narigheid door de stookolie was gemengd. Sindsdien is er, gezien de publicaties van vandaag door de politie kennelijk niks gebeurd. Of toch wel? O ja, de overheid is voortvarend te werk gegaan door milieuzones in te stellen op de Maasvlakte. Daardoor kunnen de containers die door die vuil spuitende viespeuken aan land zijn gezet op uiterst milieuvriendelijke wijze het achterland in gebracht worden. Intussen blijven de kankerverwekkende roet walmen vanaf zee over de Randstad waaien als de wind verkeerd staat.

Er schijnt trouwens ook niet bar veel aan de fraude te doen zijn, want afgezien van een eis van een maximaal zwavelgehalte worden er verder kennelijk geen eisen gesteld aan de stookolie. Voor de goede orde, dat is een soort dikke stroop waar je in koude toestand overheen kunt lopen. Door de olie voor te verwarmen kan het gestookt worden in de grote zeeschepen. De uitstoot die dat met zich mee brengt kun je bijna in plakjes snijden. Naast de gigantische hoeveelheden fijnstof, CO2 en allerlei andere narigheid blijkt dat er ook nog eens allerlei zwaar chemisch afval verband wordt in de dieselmotoren. Wat de exacte gevolgen daarvan zijn is nog niet bekend, maar dat niemand er van opknapt is wel duidelijk.

Ik stel voor dat de overheid met dezelfde voortvarendheid als waarmee de milieuzones voor trucks zijn ingesteld eisen opstelt voor de samenstelling van stookolie en een verbod van het gebruik van dat spul binnen de territoriale wateren.

Hoe het ook kan lees je ">hier: een emissievrij, autonoom varend schip dat de Noren in de vaart willen brengen. Het is een begin! 

 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…