Vrouwendag: IRU voorspelt gigantisch chauffeurstekort

Geplaatst door

Destijds, toen we begonnen met BIGtruck, was een vrouw op de truck al niet echt een zeldzaamheid meer. Nu begint het bij ons al heel gewoon te worden, maar dat is niet overal zo. In Rusland bijvoorbeeld, mogen vrouwen pas sinds begin dit jaar een truckrijbewijs halen.

De IRU, de overkoepelende club van wegvervoerders met een wereldwijd karakter, deed een onderzoek in 20 landen bij 800 transportbedrijven.  Daaruit kwam naar voren dat in Europa en het Europese deel van Azië er een vacaturegraad is van 20%. Dus voor 1 op de vijf trucks zou geen chauffeur beschikbaar zijn. In China zijn juist wel voldoende chauffeurs. Daar bedraagt het tekort hooguit vier procent.

Vanwege economisch herstel als gevolg van beschikbare vaccins tegen de pandemie, verwacht IRU dat het chauffeurstekort verder flink zal oplopen. Niet alleen voor trucks, maar ook voor bussen en touringcars.

Koplopers zullen zijn landen als Turkije, Mexico, Uzbekistan en Rusland. Behalve vrouwen, kunnen de ondervraagde transporteurs ook goed jongeren gebruiken.  De gemiddelde leeftijd van de chauffeur bedraagt nu wereldwijd 50 jaar, zegt IRU, en die gemiddelde leeftijd loopt voorlopig jaarlijks op.

Lagere leeftijd

IRU stelt dat er nu in tal van landen sprake is van een hoge jeugdwerkloosheid. Daardoor stelt ze voor om de minimum leeftijd voor het rijden met een truck te verlagen van 21 jaar, een leeftijd die in veel landen geldt, naar 18 jaar, waarbij kandidaten op hun zeventiende mogen beginnen met de opleiding.

IRU pleit verder voor investeringen in veilige parkeerplaatsen. Het zou IRU sieren wanneer het ook pleitte voor betere beloning van chauffeurs (M/V).