Weer gedoe rondom Milieuzone Maasvlakte

Geplaatst door

Eerder meldden we al dat de milieuzone op de Maasvlakte heel eenvoudig ontweken kon worden door trucks als landbouwvoertuig in te zetten. Nu blijkt uit publicaties van de Vetron dat de gemeente is overgegaan tot het massaal uitdelen van langdurige ontheffingen voor diezelfde zone.

Verschillende Oost-Europese chauffeurs bevestigen deze gang van zaken nadat hun gevraagd werd hoe het kan dat ze met oudere voertuigen rondrijden in de milieuzone. Het blijkt dat ze allemaal een langdurige ontheffing op zak hebben van de Gemeente Rotterdam.

De Gemeente Rotterdam bevestigt deze gang van zaken. Met ‘minimaal twee’ grote transportbedrijven is een overeenkomst gesloten dat de oudere trucks geen zeven jaar maar tien jaar lang ingezet mogen worden in de milieuzone. Vetron vind daar, terecht wat van, aangezien veel Nederlandse vervoerders zwaar geïnvesteerd hebben in Euro-6 voertuigen. Veel bedrijven hebben hun trucks eerder ingeruild dan economisch verantwoord was om aan de hoge eisen op de Maasvlakte te voldoen. Nu blijkt echter dat buitenlandse vervoerders gewoon mogen doorrijden met hun oudere, vervuilende voertuigen.

Branche organisatie Vetron heeft de stichting ‘Milieudefensie’ ingelicht over deze gang van zaken. Verder beraad deze organisatie zich op verdere stappen om een einde te maken aan deze concurrentie vervalsing door de overheid door met twee maten te meten.