Laadklep ongeval leidt tot celstraf

Blog
31-08-2022 | Door Iep van der Meer

Iedere chauffeur die met een laadklep werkt kent de risico’s, maar in de dagelijkse praktijk wint snelheid het soms van veiligheid. Dat kan ernstige consequenties hebben, zo ondervond een chauffeur die een dodelijk ongeval veroorzaakte in Den Haag.

In 2019 overleed een fietser na een aanrijding met een openstaande laadklep van een vrachtwagen. De chauffeur stond te lossen op de Terletstraat in Den Haag, in een flauwe bocht op de rijbaan. Een 48 jarige fietser zag de klep niet, en kwam ten val waardoor hij hoofdletsel opliep. Een paar dagen later overleed hij in het ziekenhuis.

De chauffeur had volgens eigen zeggen een rode zak met uien op de klep gelegd als waarschuwing dat de klep open stond, maar dat was volgens de officier van justitie niet genoeg. De laadklep had voorzien moeten zijn van vlaggen en of lampen, en de chauffeur had pylonen moeten plaatsen achter zijn vrachtwagen. De chauffeur vertelde tijdens het verhoor niet op de hoogte te zijn van die regels. Bovendien legde hij de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer. Die had immers kunnen zien dat de klep open stond volgens hem.

Al de tweede keer

Bijzonder is dat dezelfde chauffeur anderhalf jaar eerder een soortgelijk ongeval veroorzaakte, op bijna dezelfde locatie. De officier van justitie was met stomheid geslagen en legt de verantwoordelijkheid volledig bij de chauffeur. ,,Als beroepschauffeur heb je een verzwaarde zorgplicht voor andere weggebruikers. Het zeer onzorgvuldig handelen wordt de chauffeur dan ook verweten door de officier van justitie en hij acht de chauffeur schuldig aan het dodelijke ongeval. De strafeis liegt er dan ook niet om met zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Bovendien eist de officier van justitie een intrekking van het rijbewijs voor een periode van twee jaar. 

Foto ter illustratie over hoe een laadklep extra beveiligd kan worden

Laatste blogberichten

Blog
25-01-2023
Primafrio Electric FH (2)

Aanpassing rijtijden voor elektrische trucks?

In Zweden gaan stemmen op om de Europese rij- en rusttijden aan te passen in verband met de inzet van elektrische…
Blog
16-01-2023
12_wylacznikow_tachografu

Hoe Europees is het ERRU Register?

Vanaf 1 april 2021 worden onherroepelijke sancties (boetes) die aan Europese transportbedrijven worden opgelegd geregistreerd…
Blog
22-12-2022
Hyzon Jan Bakker-1400

Hyzon gelooft er nog steeds in

Hyzon heeft de aandelen overgenomen die in bezit waren van Holthausen Clean Technology Investments.  De overname van…