Blog
19-05-2022 | Door Iep van der Meer

Het hele land schreeuwt om medewerkers. In vrijwel alle sectoren is momenteel een personeelstekort, van de zorg tot de horeca, de autobranche en de logistieke sector. Onlangs kwam er een rapport naar buiten van het Centraal Bureau voor de Statistiek waaruit blijkt dat de gemiddelde werkweek in Nederland 29 uur is. Dat is zorgelijk, want daarmee is het aantal werkenden dus nog minder dan we al dachten.

Toen ik begon in het transport waren weken van 60 tot 70 uur aan de orde van de dag. Dat mag al jaren niet meer van Brussel, maar chauffeurs maken nog steeds hun uren wel. Die uren zijn als het goed is ook meegenomen in de berekeningen van het CBS en dus is het eigenlijk nog erger. Met toegestane werkdagen van 15 uur is een gemiddelde chauffeur op dinsdagavond al door zijn uren heen als je het gemiddelde neemt. Geen wonder dus dat we handjes tekort komen op allerlei gebieden.

Ketheltunnel

Het aantal openstaande vacatures, zoals op BIGtruck Jobs is schrikbarend en het zorgt er voor dat andere medewerkers overvraagd worden. Dit zien we bijvoorbeeld gebeuren op Schiphol, waar de mensen die er wel werken in opstand komen tegen de werkdruk, met enorme wachtrijen en geannuleerde vluchten tot gevolg. Een ander schrikbarend voorbeeld was de afsluiting van de Ketheltunnel, eerder deze week. Deze cruciale verkeersader naar wat zich de ‘grootste en belangrijkste haven van Europa’ noemt blijkt dus alleen te functioneren als er iemand toezicht houdt op het verkeersbeeld. Als die man ziek is dan is er een vervanger, maar als die ook ziek is dan sluiten we de tunnel gewoon af. Ik kan me niet voorstellen dat er in die hele organisatie niet één manager te vinden is die dat werk ook kan doen, want het botweg afsluiten van zo’n verkeersader treft duizenden mensen en bedrijven.

Inflatie

Maar wat te doen aan dat gigantische personeelstekort? Misschien is het een idee dat mensen weer gewoon wat meer uren maken per week. Dat levert ook meer inkomen op, en met de inflatie van dit moment kan daar volgens mij niemand op tegen zijn.

Laatste blogberichten

Blog
27-06-2022
Boze boeren

Wilde boerenacties

De grote, georganiseerde bijeenkomst van boze boeren in Stroe lijkt niets te hebben uitgehaald. Er was de nodige filevorming maar verder…
Blog
10-06-2022
Sociale dumping1LR

TLN zet zich weer te kijk om mobiliteitspakket

Vanwege schrijnende toestanden in het wegvervoer, waarbij met name chauffeurs uit Oost-Europa sociaal ontheemd…
Blog
09-06-2022
Autotransport (2)

Autotransport met grote cabine

In deze tijden van chauffeurstekorten kiezen steeds meer vervoerders voor grotere cabines. Soms zelfs groter dan nodig,…