Lezersbrief: Schaf Code 95 af voor oudere chauffeurs

Blog
11-01-2022 | Door Tim de Jong

Onze trouwe lezer Hans Gidding, zelf 38 jaar ervaring als chauffeur, stelt dat wanneer de Code 95 wordt afgeschaft wanneer je 25 jaar chauffeur bent, het chauffeurstekort opgelost kan worden.

Gidding zegt dat hij overal leest hoe vergrijzing en de grote uitstroom van gepensioneerden uit het chauffeursvak, wordt aangewezen als oorzaak van het chauffeurstekort. Nee zegt Gidding, “de oudere ervaren chauffeur is buiten spel gezet. Dit is een hele grote groep, die nog heel graag jaren had mee gedaan in deeltijd, zoals dat voor 2015 nog normaal was. Vandaag de dag ligt de nadruk veel te veel bij opleiden, maar gebruik maken van de ervaring van de oudere chauffeur en die binnenboord houden, daar ligt een enorme vergeten potentie”, zegt Gidding. “Ook waardering, salaris te laag, lange dagen, geen sociaal leven, slecht imago, enz. Zeker ook dit zijn belangrijke oorzaken, maar aan de werkelijke oorzaak wordt vaak voorbij gegaan. Gedwongen studie en regeldruk en wetgeving vanuit overheden, de zogeheten vak kwalificatie criteria waar de chauffeur elk jaar weer tegenop mag boxen die onbetaalbaar zijn geworden. En dat dan nog maar even los van de exorbitante bedragen die hiermee gemoeid zijn, evenals de rijbewijzen verlenging, keuringen, chauffeurspas, ga zo maar door.”

In het diepe

Hij vervolgt: “Wat je nu vooral ziet gebeuren in tijden van oplopende chauffeurstekorten, is dat de schamele nieuwe aanwas aan chauffeurs veel te snel en veel te onervaren in het diepe wordt gegooid om de krapte op te vangen, wat de kans op ongevallen weer vergroot. Door de veel te hoge werkdruk haken velen voortijdig weer af. Een negatieve spiraal dus, die een steeds groter wordend onoverbrugbaar gat creëert.”   

Gidding zegt: “Ik heb 38 jaar met liefde en passie het vak uitgeoefend op touringcar en vrachtauto. Ik heb alle rijbewijzen en alle ccvb diploma’s. Maar toen Code 95 kwam, ben ik door de overheid van de ene op de andere dag achter het stuur vandaan gejaagd.  Ik was ineens een onbruikbare chauffeur zonder groot rijbewijs en diploma’s. Een schandalige vertoning”, aldus Gidding.

Twee keer 25 uur

Gidding zegt dat wanneer de Code 95 verplichting wordt afgeschaft voor chauffeurs met meer dan 25 jaar ervaring, dit tal van nu gedwongen thuis zittende chauffeurs motiveert om toch weer te gaan rijden. “Twee maal 25uur is ook 50 uur toch? Vrijstelling voor deze ervaren groep op 20 uur basis in de week?” Volgens Gidding zou Transport en logistiek Nederland zich hard kunnen maken in Brussel voor aanpassing van deze wet op Europees niveau. “Er gaat geen chauffeur een Code 95 bijhouden voor 25 uren in de week die ze nog graag willen rijden. Dan maar niet zeggen ze, nu geen zin meer in. Ook werkgevers zitten niet te wachten op al die gigantische studiekosten voor een werknemer die maar 25 uur rijdt in de week. Maar het gaat hier wel om duizenden chauffeurs die nu op de bank zitten en die nog makkelijk jaren in deeltijd hadden kunnen worden ingezet met hun ervaring.”

Laatste blogberichten

Blog
24-05-2022
Volvo FL10

Tweedeling ontstaat onder chauffeurs

Inmiddels kregen we de gelegenheid om de Volvo FL te testen op de binnenlandroute. Die voert door vele dorpjes en…
Blog
19-05-2022
Stau-1400

Langer werken helpt!

Het hele land schreeuwt om medewerkers. In vrijwel alle sectoren is momenteel een personeelstekort, van de zorg tot de horeca, de…
Blog
28-04-2022
Afstand Dld drone

Duitse politie zet vaker drones in

De resultaten zijn er, maar niet alleen bij het onderling afstand houden. Daar gaat het ook wel eens mis, maar de Duitse…