Meer grote distributiecentra, maar minder parkeerruimte

Blog
17-02-2020 | Door Tim de Jong

Uit een rapport van een adviesbureau blijkt dat het aantal mega distributiecentra in een steeds hoger tempo doorstijgt. Er wordt gesproken over de ‘verdozing’ van ons landschap. Dit is met name in Brabant en Limburg het geval. 

Vorig jaar zijn er in ons land negentien van zulke grote distributiecentra geopend. Dit jaar worden het er nog meer, namelijk 22 stuks. In 2018 ging het nog om 18 ven zulke centra, die stuk voor stuk meer dan 40.000 vierkante meter groot zijn. Er is één oorzaak voor die groei: het kopen van goederen via internet, en dus niet bij in de winkel in de buurt. Webwinkels hebben volgens het rapport steeds meer opslagruimte nodig door een uitdijend assortiment en ze moeten steeds meer retourzendingen verwerken. Volgens het rapport komen er door al die grote opslagplaatsen 12.400 banen bij. Maar dat lijkt ons een eenzijdige kant van het verhaal: de binnensteden, ook in de provincie, raken hun winkels kwijt.

Brabant en Limburg

Verreweg de meeste van deze mega distributiecentra worden geopend in Brabant en Limburg. Wij zien dit zelf, rij maar eens vanaf de A67 bij Tradeport West richting Grubbenvorst. Je ziet het ene na het andere reusachtige dc. Er zijn waterwegen aangebracht, hoogstwaarschijnlijk als bluswater bij mogelijke calamiteiten. Maar wat je  niet ziet zijn parkeerplaatsen voor trucks. Met name in de regio Venlo is dit een probleem. Gemeenten en betrokkenen hebben er kennelijk vrede mee dat het parkeren van trucks geen probleem is voor het opslagbedrijf dat de grote distributiecentra uitbaat. Aan de oostkant van de stad is een nieuwe winkelmall gepland, waar zich nu nog chauffeurscafé de Nieuwe Keulse bevindt. We zijn benieuwd hoe dit verder gaat: weer een groot aantal nieuwe distributiecentra erbij, en minder parkeerplaatsen voor trucks. Hoe lang is dat vol te houden? Een vraag die het rapport onbeantwoord laat. 

 

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…