Blog
25-10-2019 | Door Iep van der Meer

Na het drama met 39 slachtoffers die in een koeltrailer werden aangetroffen in Engeland laait de discussie weer op. Helpt een inklimverbod zoals sommigen opperen? Volstrekt zinloos natuurlijk, maar intussen hangt de chauffeur al aan de schandpaal in de Britse kranten. 

Zowel de VERN als TBVNL en de VVD zien wel wat in zo’n verbod op inklimmen. Volstrekt zinloos en bijzonder naïef. Denken ze echt dat het helpt als er verbodsborden komen in de ferryhavens? Het enige wat helpt is streng optreden, handhaven en de vluchtelingen uitzetten. En terwijl ze dat doen vrachtwagenchauffeurs beschermen. Op dit moment zijn chauffeurs namelijk keer op keer de dupe van stenen door de ruit, wegblokkades en allerlei inbraakpogingen. Nog afgezien van de directe schade aan de voertuigen is er ook sprake van enorme schade aan lading. Hele vrachten levensmiddelen worden afgekeurd omdat illegalen in de laadruimte hun behoefte gedaan hebben.

Keer op keer blijkt dat de controles niet waterdicht zijn, hoeveel scanners en CO2 testers er ook ingezet worden. Engeland is een magneet voor veel vluchtelingen en ze halen de gekste fratsen uit om dat land te bereiken. Meestal weet een chauffeur echt niet dat hij vluchtelingen aan boord heeft en het is dan ook erg zuur als zo’n chauffeur meteen gearresteerd wordt. Toch is dat ook wel te begrijpen, want soms is er wel degelijk sprake van georganiseerde smokkel. Vluchtelingen betalen soms aanzienlijke bedragen voor een illegale overtocht en er zijn al chauffeurs betrapt omdat ze donders goed wisten wat ze aan het doen waren.

Dat de Ierse chauffeur die betrokken raakte bij het enorme drama afgelopen week in Engeland is gearresteerd en vastgehouden wordt gedurende zijn verhoor, is dan ook logisch. Het gaat hier om 39 mensenlevens en dat is een enorm drama wat tot op de bodem uitgezocht moet worden. Dat de Britse media hem herkenbaar met foto en zijn volledige naam op de cover van de tabloids zette lijkt echter helemaal nergens op. De arme chauffeur is door de media al veroordeeld terwijl de kans groot is dat hij echt van niks wist. Bronnen melden zelfs dat hij flauw viel toen hij de stoffelijke overschotten ontdekte en dat hij zelf de politie heeft gebeld. Voorlopig is hij dan ook onschuldig totdat er schuld aangetoond wordt. De jonge Ierse chauffeur is het slachtoffer van een falend Europa. Een Europa wat keer op keer bewijst dat het zijn eigen buitengrenzen niet kan bewaken en beschermen.

Op de foto zie je de voorpagina van The Sun van afgelopen donderdag, maar dan met een door ons aangebracht balkje zoals dat hoort.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…