Nederlandse inspectie onder de maat

Blog
11-07-2022 | Door Iep van der Meer

Het ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport, beter bekend als de Verkeersinspectie, heeft een bericht uitgestuurd over een succesvolle controle in samenwerking met de Benelux landen België en Luxemburg. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde voertuigen was sprake van een overtreding.

Tijdens de inspectie werden vrachtwagens gericht gecontroleerd op het gebruik van de tachograaf, de naleving van rij- en rusttijden en technische zaken, waaronder ladingzekering. In totaal werden er 80 voertuigen gecontroleerd. Als we dan kijken hoeveel dat er per land waren dan wordt pijnlijk duidelijk hoe gering de inzet van de Nederlandse inspectie was. In Nederland werden namelijk maar 12 voertuigen gecontroleerd. In het veel kleinere land België werden er 26 trucks aangehouden en in Luxemburg, weinig groter dan een gemiddelde stad, waren dat er 42!

Buitenlanders vrij spel

In totaal werden er 69 overtredingen vastgesteld, 29 in België, 27 in Luxemburg en 13 in Nederland. Over de nationaliteit van de overtreders wordt niet gesproken in het bericht. De tendens in Nederland is dat de inspectie steeds vaker achteraf en digitaal controles uitvoert bij transportbedrijven. Onderweg wordt er maar nauwelijks gecontroleerd en het beeld daarbij is dat de vele buitenlanders in ons land vrij spel hebben. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gehandhaafd op cabotage en het doorbrengen van de weekendrust in de cabine. Overigens fotografeerden we vorige week aan de A1 een controle waarbij wel degelijk buitenlandse trucks aan de kant werden gezet.

Laatste blogberichten

Blog
24-03-2023
IEP_2646-1400

Holland Norway Lines verlaat Nederland

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar…
Blog
22-03-2023
TRATON-4trucks_AS_23_07

Vlaskamp: ‘Verdere integratie Scania en MAN’

In dit systeem zijn de chassis van MAN en Scania uiteindelijk identiek en, heel belangrijk, werken deze merken…
Blog
22-03-2023
Holthausen (14)-1400

Er is nog hoop voor de verbrandingsmotor

De plannen van de Europese Commissie om vanaf 2035 verbrandingsmotoren te verbieden lijken van tafel te zijn.…