Nederlandse inspectie onder de maat

Blog
11-07-2022 | Door Iep van der Meer

Het ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport, beter bekend als de Verkeersinspectie, heeft een bericht uitgestuurd over een succesvolle controle in samenwerking met de Benelux landen België en Luxemburg. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde voertuigen was sprake van een overtreding.

Tijdens de inspectie werden vrachtwagens gericht gecontroleerd op het gebruik van de tachograaf, de naleving van rij- en rusttijden en technische zaken, waaronder ladingzekering. In totaal werden er 80 voertuigen gecontroleerd. Als we dan kijken hoeveel dat er per land waren dan wordt pijnlijk duidelijk hoe gering de inzet van de Nederlandse inspectie was. In Nederland werden namelijk maar 12 voertuigen gecontroleerd. In het veel kleinere land België werden er 26 trucks aangehouden en in Luxemburg, weinig groter dan een gemiddelde stad, waren dat er 42!

Buitenlanders vrij spel

In totaal werden er 69 overtredingen vastgesteld, 29 in België, 27 in Luxemburg en 13 in Nederland. Over de nationaliteit van de overtreders wordt niet gesproken in het bericht. De tendens in Nederland is dat de inspectie steeds vaker achteraf en digitaal controles uitvoert bij transportbedrijven. Onderweg wordt er maar nauwelijks gecontroleerd en het beeld daarbij is dat de vele buitenlanders in ons land vrij spel hebben. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gehandhaafd op cabotage en het doorbrengen van de weekendrust in de cabine. Overigens fotografeerden we vorige week aan de A1 een controle waarbij wel degelijk buitenlandse trucks aan de kant werden gezet.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…