Nederlandse tachograafkaarten nu pas goedgekeurd

Blog
14-09-2019 | Door Tim de Jong

Rond deze tijd, medio september 2019, start de productie van Nederlandse tachograafkaarten die geschikt zijn voor de nieuwe Smart Tacho. Genoemde kaarten hadden op 1 mei jongstleden gereed moeten zijn. Een eerder kaartontwerp werd afgelopen zomer door de RDW nog afgekeurd.

Door diverse problemen heeft Kiwa een tijd lang de kaarten in Engeland moeten bestellen. Kiwa heeft meegedeeld dat alle kaarten die in aanvraag zijn vanaf maandag 16 september geproduceerd gaan worden. Eerder ging het al helemaal fout met de werkplaatskaarten. Die hadden in maart 2019 al gereed moeten zijn, om de tacho van nieuw opgebouwde voertuigen te kunnen ijken. Om dit probleem op te lossen moest Kiwa geruime tijd Kroatische werkplaatskaarten gebruiken. Een zeer wrange situatie, getuige het feit dat Kiwa veel hogere tarieven voor de kaarten rekent dan soortgelijke instanties in andere Europese landen. Toch mogen Nederlandse vervoerders niet elders in Europa hun tachograafkaarten aanschaffen.

Kiwa heeft hiermee de branche flink in de problemen gebracht. Werkplaatsen, vervoerders, chauffeurs, zij hebben allen te maken met het zich houden aan de wet. Daarvoor doen zij hun stinkende best. Als dan een enkele leverancier zo’n wanprestatie levert, en dan nog bij herhaling, terwijl de datum van de komst van de Smart Tacho al jaren bekend was, dan is dat een bijzonder ernstige zaak en moet de vraag worden gesteld waarom we in een vrij Europa niet overal kaarten kunnen kopen. Het slechts toestaan van één leverancier werkt niet, dat is zonneklaar. We zijn benieuwd wat eraan gedaan gaat worden.

Het grote verschil met de kaarten die we allemaal kennen is dat het geheugen van de chip minstens twee keer zo groot is. Dit is nodig, omdat de kaarten ook positiegegevens op gaan slaan. Dit, om de veel voorkomende fraude bij tachografen te voorkomen.

Zoals bekend wil Kiwa een hogere prijs voor deze kaarten in rekening brengen. Behalve TLN en evofenedex, is ook de minister hierop tegen. De vraag is of ze de prijs van de kaart weet te beteugelen.

Voorlopig laat een aangekondigd onderzoek naar prijsverschillen tussen tachograafkaarten in Europa, al maanden op zich wachten. TLN heeft dit al lang gepubliceerd. De conclusie is dat kaarten hier vaak drie keer duurder zijn dan in andere Europese landen. Het is een slecht teken dat de minister deze conclusie nog niet heeft getrokken. 

 

Laatste blogberichten

Blog
06-12-2023
Duitse LZV-1400

Weer een paarse krokodil geslacht

De Duitse en Deense overheid hebben op 4 december een bilaterale overeenkomst getekend die grensoverschrijdend verkeer…
Blog
29-11-2023
download

BGL topman: Chauffeurs gaan tot 7000 Euro verdienen

Dirk Engelhardt, de topman van de Duitse BGL, zeg maar de Duitse TNL zegt dat chauffeurs in de toekomst…
Blog
08-11-2023
23031-Holthausen (14)-1400

Milieu eisen kosten vooral geld. Heel veel geld

Duurzaamheid en de klimaatcrisis zijn de steekwoorden voor overheden om verhogingen van lasten zoals de…