Blog
15-01-2018 | Door Iep van der Meer

Onze nieuwe minister van ‘Infrastructuur en Waterstaat’ zoals dat nu heet is Cora van den Nieuwenhuizen. Nieuwe bezems vegen schoner, en dat gezegde lijkt ook deze nieuwe minister te kennen. Ze zat gisteren eerst bij WNL en later maakte ze een rondje over de parkeerterreinen om weekendvierende Oostblokkers te waarschuwen. Daarmee zette de nieuwe minister zichzelf meteen even goed neer voor de media.

De weekendkampeerders op onze parkeerterreinen langs de snelweg krijgen deze maand ze nog een briefje in hun eigen taal met een waarschuwing. Vanaf 1 februari worden er bekeuringen uitgeschreven van 1500 Euro voor het doorbrengen van de weekendrust in de truck. Of Cora zelf voortaan haar weekenden opoffert om het bonnenboekje te trekken is niet aannemelijk. Wie dat dan wel gaat doen is trouwens ook nog onduidelijk. De inspectie is grotendeels uitgekleed namelijk en de politie heeft andere prioriteiten.

Hotels

Vervoerders nemen inmiddels maatregelen door onderkomens te bouwen die kunnen fungeren als ‘hotel’ voor de oostblokchauffeurs. Daarmee raakt het probleem buiten beeld maar het lost natuurlijk niks op. Bedoeling van de wetgeving is namelijk dat die mannen het weekend bij hun gezin door kunnen brengen en daar komt op deze manier niks van terecht. Ik vraag me trouwens ook af of die ‘chauffeurshotels’ die nu gebouwd worden in magazijnen en op industrieterreinen aan de eisen voldoen die daaraan gesteld worden. Zijn er bijvoorbeeld vergunningen afgegeven voor de vestiging van zo’n hotel? Puntje van aandacht voor de inspectie.

Filedruk

In WNL sprak de nieuwe minister onder meer over de filedruk. Volgens de voorspellingen neemt die astronomisch toe de komende jaren en daarvoor heeft Van Nieuwenhuizen wel een aantal ijzers voor in het vuur. Ten eerste beloofde ze tot 1000 kilometer extra asfalt in de komende jaren. Daarnaast hoopt ze dat het tolsysteem voor vrachtwagens ondernemers aan het nadenken zet. Wellicht dat andere modaliteiten dan toch de voorkeur krijgen want op het water is nog ruimte genoeg om containers af te voeren naar het achterland. Van Nieuwenhuizen ontkende trouwens nogal stellig dat de tol voor personenauto’s, oftewel het rekeningrijden ook in de planning zit. Duitsland gaat daar nu wel toe over, jaren na de invoering van de maut voor trucks. Het zou ons niet verbazen dat Nederland die lijn volgt. De invoering daarvan zal dan wel in een volgende kabinetsperiode plaatsvinden.

Bergers 

Een andere maatregel tegen files is het sneller inzetten van bergingsbedrijven. Relatief kleine ongelukjes hebben soms enorme gevolgen doordat er banen worden afgekruist. Door meer bergers langs de hoofdroutes paraat te hebben wil de minister dat er voortaan veel sneller wordt overgegaan tot het weer vrijmaken van de rijbaan. Andere filemaatregels zijn ondermeer het spitsmijden waar vol op wordt ingezet. Een promotieteam moet onder het motto ‘De Spitsmeiden van het spitsmijden’ automobilisten stimuleren om op andere tijden van het wegennet gebruik te maken. Een prachtig initiatief maar dat kan alleen maar werken als bedrijven hun openingstijden ook verruimen. 

Meer op Transport&Milieu.nl

Laatste blogberichten

Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…
Blog
06-02-2024
Nieuwe-Renault-Master-E-Tech-electric-zet-nieuwe-standaard-met-460-kilometer-actieradius-1170x878 (960 x 720)

Gesteggel over rijbewijs voor elektrische bestelauto gaat verder

Nog altijd is er geen duidelijkheid over het benodigde rijbewijs voor een elektrische…
Blog
02-02-2024
Franse boeren acties 3

Zwicht de EU voor de boeren?

De boerenopstand die in Nederland begon lijkt uit te groeien tot een Europese boerenopstand. Na Duitsland en Frankrijk gaat…