Nieuwe Mercedes Actros: alleen nog sturen

Blog
28-05-2019 | Door Tim de Jong

Wat gaan de ontwikkelingen snel in de trucktechniek! Daar waar in Nederland overheden falen in het beoordelen van rijbewijsverlengingen (CBR) en in het implementeren van de nieuwe Smart tacho (KIWA), zet de truck-industrie indrukwekkende stappen in het slimmer en veiliger maken van onze trucks.

Zo ervoeren we bij Mercedes in Spanje, dat een bergachtige rit met een geladen Actros, ontdaan van spiegels en voorzien van de nieuwste techniek,  compleet met fikse hoogteverschillen, haarspeldbochten en lieflijke Spaanse dorpjes, kon worden afgelegd door enkel aan het stuurwiel te draaien. De rest kon de Actros zelf.  Optrekken, afremmen, op- en terugschakelen, motorrem en of retarder erbij pakken, de Actros deed het allemaal, de chauffeur kon de pedalen onberoerd laten.

Het is een niet te stoppen ontwikkeling, waarbij we echter duidelijk op het netvlies hebben, dat de chauffeur nog jarenlang eindverantwoordelijk zal zijn. Hoe mooi de technische ontwikkelingen ook zijn, de problematiek van vandaag is dat het chauffeurstekort in Nederland groeiende blijft en dat die mooie Mercedes nog even niet leverbaar is.

Ook wanneer deze Actros wel leverbaar is, moet de chauffeur het koppie erbij houden, ook al heeft hij duidelijk minder te doen. Ook in de personenwagenwereld zien we dat auto's met een 'Autopilot'-systeem steeds meer kunnen, maar dat degene in de bestuurdersstoel, eindverantwoordelijk is.

Voorspellende geesten doen soms uitspraken over geheel zelf rijdende trucks. De een zegt dat het nog vijf jaar duurt, zoals de topman van chipmaker NXP, waarmee DAF samenwerkt. De ander houdt het op zeker tien jaar en weer anderen denken dat het nog langer zal duren. Wij doen er geen uitspraak over, maar volgen de ontwikkelingen en interviewen relevante betrokkenen wanneer we daar aanleiding toe zien. 

Klik " target="_blank" rel="noopener noreferrer">hier voor het verhaal! 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…