Portugese kartelboete voor DAF schept precedent

Blog
22-11-2022 | Door Tim de Jong

DAF Trucks heeft in Portugal een geldboete gekregen van circa 13.000 euro. De rechter acht DAF schuldig aan het kunstmatig hoog houden van prijzen van hun trucks, in samenspraak met hun concurrenten.

Deze kartelkwestie speelt al langer en leidde ertoe dat de meeste truckfabrikanten hoge boetes moesten betalen aan de Europese mededingingsautoriteit. Dat liep in de honderden miljoenen. Op die manier wil de EU transportbedrijven beschermen tegen samenzwerende truckfabrikanten. Nadat dit achter de rug was, sommeerden advocatenbureaus en stichtingen transportbedrijven om een claim bij hun truckfabrikant(en) in te dienen. Daaruit volgde weer dat de meeste rechters, met name in Duitsland, de claims niet ontvankelijk verklaarden, omdat de vertegenwoordigende partij geen gedupeerde was. Dat betekende dat transportbedrijven zelf zaken moesten aanspannen.

Bonnetjes

Daarbij is natuurlijk bewijsmateriaal nodig. Dus moeten transportbedrijven goed in de boeken duiken over de periode 1997-2011, toen dit kartelverhaal speelde. Blijkbaar is dit de Portugese fruitvervoerder Transfrugal goed gelukt. Op hun website en Facebook-pagina is goed te zien dat ze met meerdere merken rijden. Maar vooralsnog heeft het DAF via de rechter tot een ‘terugbetaling’ weten te dwingen van 13.000 euro.  

Precedent

In hoeverre dit een precedent is voor andere bedrijven die zeker weten door het kartel gedupeerd te zijn, moet de toekomst uitwijzen. Maar wie de bonnetjes nog heeft en wie een goede jurist heeft, maakt kennelijk kans op een vergoeding. 

Laatste blogberichten

Blog
24-03-2023
IEP_2646-1400

Holland Norway Lines verlaat Nederland

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar…
Blog
22-03-2023
TRATON-4trucks_AS_23_07

Vlaskamp: ‘Verdere integratie Scania en MAN’

In dit systeem zijn de chassis van MAN en Scania uiteindelijk identiek en, heel belangrijk, werken deze merken…
Blog
22-03-2023
Holthausen (14)-1400

Er is nog hoop voor de verbrandingsmotor

De plannen van de Europese Commissie om vanaf 2035 verbrandingsmotoren te verbieden lijken van tafel te zijn.…