Portugese kartelboete voor DAF schept precedent

Blog
22-11-2022 | Door Tim de Jong

DAF Trucks heeft in Portugal een geldboete gekregen van circa 13.000 euro. De rechter acht DAF schuldig aan het kunstmatig hoog houden van prijzen van hun trucks, in samenspraak met hun concurrenten.

Deze kartelkwestie speelt al langer en leidde ertoe dat de meeste truckfabrikanten hoge boetes moesten betalen aan de Europese mededingingsautoriteit. Dat liep in de honderden miljoenen. Op die manier wil de EU transportbedrijven beschermen tegen samenzwerende truckfabrikanten. Nadat dit achter de rug was, sommeerden advocatenbureaus en stichtingen transportbedrijven om een claim bij hun truckfabrikant(en) in te dienen. Daaruit volgde weer dat de meeste rechters, met name in Duitsland, de claims niet ontvankelijk verklaarden, omdat de vertegenwoordigende partij geen gedupeerde was. Dat betekende dat transportbedrijven zelf zaken moesten aanspannen.

Bonnetjes

Daarbij is natuurlijk bewijsmateriaal nodig. Dus moeten transportbedrijven goed in de boeken duiken over de periode 1997-2011, toen dit kartelverhaal speelde. Blijkbaar is dit de Portugese fruitvervoerder Transfrugal goed gelukt. Op hun website en Facebook-pagina is goed te zien dat ze met meerdere merken rijden. Maar vooralsnog heeft het DAF via de rechter tot een ‘terugbetaling’ weten te dwingen van 13.000 euro.  

Precedent

In hoeverre dit een precedent is voor andere bedrijven die zeker weten door het kartel gedupeerd te zijn, moet de toekomst uitwijzen. Maar wie de bonnetjes nog heeft en wie een goede jurist heeft, maakt kennelijk kans op een vergoeding. 

Laatste blogberichten

Blog
20-09-2023
Kopie van Geld-1400

Vrachtwagenheffing gaat door, geld komt terug!

De voorgenomen vrachtwagenheffing, zeg maar rekeningrijden voor trucks, gaat door, zo blijkt uit de begroting…
Blog
13-09-2023
Daf2

Vonk onder vuur met zonnepanelen

Een truck van Vonk & Co uit Tiel vatte eerder deze week vlam, maar het toeval wil dat er juist op die DAF LF zonnepanelen…
Blog
11-09-2023
IAA 2023 (3)

IAA 2023: zo ziet de toekomst eruit

Op de IAA in München was slechts één echte vrachtwagen te vinden: een omgebouwde DAF van VDL op waterstof. Toch is…