Rechts afslaan in Duitsland: Max 7 km/h

Blog
07-02-2023 | Door Iep van der Meer

In Duitsland is een nieuwe snelheidslimiet in het leven geroepen voor rechts afslaande vrachtwagens in de bebouwde kom. De maximale snelheid daarbij bedraagt de loopsnelheid van een voetganger, ongeveer 7 km per uur. Doel van de maatregel is om het aantal ongevallen tussen fietsers en afslaande vrachtwagens te beperken.

Wanneer de regel in werking is getreden is ons onduidelijk, maar onlangs werd er in Hannover op gecontroleerd. Op de kruising tussen de Beneckallee en de Industriestrasse werd de snelheid gemeten van rechts afslaande vrachtwagens. Er werden 25 chauffeurs beboet omdat ze te snel reden in die situatie. De boete bedraagt in zo’n geval 70 Euro en een Flensburger strafpunt op het rijbewijs.

Overigens kan het te snel naderen van een kruising verstrekkende gevolgen hebben als het echt fout gaat. Dat ondervond een chauffeur uit Wit Rusland die een fietser aanreed. De fietser overleefde het niet en de chauffeur werd, ook doordat zijn snelheid te hoog was, veroordeeld voor doodslag.

Bij de Actros op de foto die je hier ziet is de zogenaamde ‘abbiegeassistent’ ingebouwd. Dat systeem ziet voetgangers en fietsers in de dode hoek en waarschuwt niet alleen de chauffeur, het zet ook de remmen in werking. Helaas zijn dergelijke systemen nog lang niet bij alle truckfabrikanten leverbaar, en is het bij Mercedes ook een optie.

Laatste blogberichten

Blog
04-06-2024
Ranger Raptor (12)-1400

Nog geen protest tegen BPM voor bestelauto’s

Met ingang van 1 januari 2025 moet er BPM betaald worden voor nieuw geregistreerde bestelauto’s op basis van…
Blog
23-05-2024
MercVolvo (960 x 640)

Bijzondere samenwerkingen om te overleven

De snelle ontwikkelingen dwingen vrachtwagenfabrikanten om bijzondere samenwerkingen aan te gaan
Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…