Rechts afslaan in Duitsland: Max 7 km/h

Blog
07-02-2023 | Door Iep van der Meer

In Duitsland is een nieuwe snelheidslimiet in het leven geroepen voor rechts afslaande vrachtwagens in de bebouwde kom. De maximale snelheid daarbij bedraagt de loopsnelheid van een voetganger, ongeveer 7 km per uur. Doel van de maatregel is om het aantal ongevallen tussen fietsers en afslaande vrachtwagens te beperken.

Wanneer de regel in werking is getreden is ons onduidelijk, maar onlangs werd er in Hannover op gecontroleerd. Op de kruising tussen de Beneckallee en de Industriestrasse werd de snelheid gemeten van rechts afslaande vrachtwagens. Er werden 25 chauffeurs beboet omdat ze te snel reden in die situatie. De boete bedraagt in zo’n geval 70 Euro en een Flensburger strafpunt op het rijbewijs.

Overigens kan het te snel naderen van een kruising verstrekkende gevolgen hebben als het echt fout gaat. Dat ondervond een chauffeur uit Wit Rusland die een fietser aanreed. De fietser overleefde het niet en de chauffeur werd, ook doordat zijn snelheid te hoog was, veroordeeld voor doodslag.

Bij de Actros op de foto die je hier ziet is de zogenaamde ‘abbiegeassistent’ ingebouwd. Dat systeem ziet voetgangers en fietsers in de dode hoek en waarschuwt niet alleen de chauffeur, het zet ook de remmen in werking. Helaas zijn dergelijke systemen nog lang niet bij alle truckfabrikanten leverbaar, en is het bij Mercedes ook een optie.

Laatste blogberichten

Blog
24-03-2023
IEP_2646-1400

Holland Norway Lines verlaat Nederland

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar…
Blog
22-03-2023
TRATON-4trucks_AS_23_07

Vlaskamp: ‘Verdere integratie Scania en MAN’

In dit systeem zijn de chassis van MAN en Scania uiteindelijk identiek en, heel belangrijk, werken deze merken…
Blog
22-03-2023
Holthausen (14)-1400

Er is nog hoop voor de verbrandingsmotor

De plannen van de Europese Commissie om vanaf 2035 verbrandingsmotoren te verbieden lijken van tafel te zijn.…