Rechts afslaan in Duitsland: Max 7 km/h

Blog
07-02-2023 | Door Iep van der Meer

In Duitsland is een nieuwe snelheidslimiet in het leven geroepen voor rechts afslaande vrachtwagens in de bebouwde kom. De maximale snelheid daarbij bedraagt de loopsnelheid van een voetganger, ongeveer 7 km per uur. Doel van de maatregel is om het aantal ongevallen tussen fietsers en afslaande vrachtwagens te beperken.

Wanneer de regel in werking is getreden is ons onduidelijk, maar onlangs werd er in Hannover op gecontroleerd. Op de kruising tussen de Beneckallee en de Industriestrasse werd de snelheid gemeten van rechts afslaande vrachtwagens. Er werden 25 chauffeurs beboet omdat ze te snel reden in die situatie. De boete bedraagt in zo’n geval 70 Euro en een Flensburger strafpunt op het rijbewijs.

Overigens kan het te snel naderen van een kruising verstrekkende gevolgen hebben als het echt fout gaat. Dat ondervond een chauffeur uit Wit Rusland die een fietser aanreed. De fietser overleefde het niet en de chauffeur werd, ook doordat zijn snelheid te hoog was, veroordeeld voor doodslag.

Bij de Actros op de foto die je hier ziet is de zogenaamde ‘abbiegeassistent’ ingebouwd. Dat systeem ziet voetgangers en fietsers in de dode hoek en waarschuwt niet alleen de chauffeur, het zet ook de remmen in werking. Helaas zijn dergelijke systemen nog lang niet bij alle truckfabrikanten leverbaar, en is het bij Mercedes ook een optie.

Laatste blogberichten

Blog
29-11-2023
download

BGL topman: Chauffeurs gaan tot 7000 Euro verdienen

Dirk Engelhardt, de topman van de Duitse BGL, zeg maar de Duitse TNL zegt dat chauffeurs in de toekomst…
Blog
08-11-2023
23031-Holthausen (14)-1400

Milieu eisen kosten vooral geld. Heel veel geld

Duurzaamheid en de klimaatcrisis zijn de steekwoorden voor overheden om verhogingen van lasten zoals de…
Blog
29-09-2023
Eurovignet

Eurovignet voor iedereen

Onze regering heeft kennelijk een fors begrotingstekort, want naast een aangekondigde verhoging van de boetes en het verdubbelen…