Sigaretten in een tank container

Blog
13-03-2023 | Door Iep van der Meer

Deze foto vonden we op Facebook en hoewel het niet precies bekend is waar deze smokkelaars gepakt zijn wijst alles op Kroatië. De foto laat zien hoe smokkelaars duizenden pakjes sigaretten verstopt hadden in de isolatiemantel van een tankcontainer. Op de vrachtbrief stond plantaardige olie, en hoewel tabak plantaardig is heeft dit met olie niks te maken.

Smokkel is van alle tijden. Met name drank en sigaretten zijn commercieel aantrekkelijk doordat het prijsniveau nogal afwijkt in de verschillende landen. Dat lijkt een redelijk onschuldig vergrijp, zeker als het om kleine hoeveelheden gaat maar dat is schijn. De pakkans mag dan laag zijn, als je gepakt wordt volgt er na een forse boete namelijk meestal een forse accijnsclaim van de belastingdienst. Bij dit soort hoeveelheden kan dat in de miljoenen lopen, want de belastingdienst gaat er dan vanuit dat dit niet de eerste keer was. Zo’n geintje kan je als vervoerder dan ook behoorlijk de kop kosten.

Laatste blogberichten

Blog
22-05-2023
1920_manetruck4-1400

Elektrisch en lange afstanden? Vergeet het

Vrijwel dagelijks krijgen we persberichten van de aflevering, of de intentie tot de levering van elektrische…
Blog
14-04-2023
Truckrun Nienoord Truckers Leek (3)

Lichtpuntjes voor de truckrun

Op sociale media lezen we dat het er niet goed uit ziet voor de truckruns in ons land. De verzekering eist dat iedereen aan…
Blog
24-03-2023
IEP_2646-1400

Holland Norway Lines verlaat Nederland

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar…