Sigaretten in een tank container

Blog
13-03-2023 | Door Iep van der Meer

Deze foto vonden we op Facebook en hoewel het niet precies bekend is waar deze smokkelaars gepakt zijn wijst alles op Kroatië. De foto laat zien hoe smokkelaars duizenden pakjes sigaretten verstopt hadden in de isolatiemantel van een tankcontainer. Op de vrachtbrief stond plantaardige olie, en hoewel tabak plantaardig is heeft dit met olie niks te maken.

Smokkel is van alle tijden. Met name drank en sigaretten zijn commercieel aantrekkelijk doordat het prijsniveau nogal afwijkt in de verschillende landen. Dat lijkt een redelijk onschuldig vergrijp, zeker als het om kleine hoeveelheden gaat maar dat is schijn. De pakkans mag dan laag zijn, als je gepakt wordt volgt er na een forse boete namelijk meestal een forse accijnsclaim van de belastingdienst. Bij dit soort hoeveelheden kan dat in de miljoenen lopen, want de belastingdienst gaat er dan vanuit dat dit niet de eerste keer was. Zo’n geintje kan je als vervoerder dan ook behoorlijk de kop kosten.

Laatste blogberichten

Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…
Blog
06-02-2024
Nieuwe-Renault-Master-E-Tech-electric-zet-nieuwe-standaard-met-460-kilometer-actieradius-1170x878 (960 x 720)

Gesteggel over rijbewijs voor elektrische bestelauto gaat verder

Nog altijd is er geen duidelijkheid over het benodigde rijbewijs voor een elektrische…
Blog
02-02-2024
Franse boeren acties 3

Zwicht de EU voor de boeren?

De boerenopstand die in Nederland begon lijkt uit te groeien tot een Europese boerenopstand. Na Duitsland en Frankrijk gaat…