TVM: Chauffeurs goed bij de les

Blog
29-09-2016 | Door Iep van der Meer

Tijdens de uitreiking van de ‘Ridders van de weg 2016’ gaf TVM innovatiemanager Joost Sterenborg in Nijkerk de eerste resultaten van de uitgebreide proeven met de Eyetracker. Dat is een sensor die de bewegingen van de ogen registreert om op die manier te bestuderen of de chauffeur wel op zit te letten. In totaal deden er 370 vrachtwagens mee aan de proef en werd er in totaal 5,3 miljoen kilometer afgelegd door de chauffeurs. Dat levert een schat aan informatie op die gebruikt wordt om het nog veiliger te maken op de weg.

Doel van de Eyetracker is dus om te zien of- en hoe vaak en hoe lang chauffeurs zijn afgeleid. Het systeem registreert niet alleen, het waarschuwt ook als de chauffeur te lang niet door de voorruit zit te kijken, en bijvoorbeeld wel naar de radio of zijn telefoon. Volgens Sterenborg toont de geregistreerde data aan dat beroepschauffeurs oplettend blijven rijden, ook als ze al wat langer achter het stuur zitten. De lengte van de rit zegt dus niks over de alertheid, en dat is merkwaardig. Vreemd genoeg is dat wel het geval bij bestuurders van personenauto’s die ook aan de proeven deelnamen. ,,De afleiding zit vaak juist in het eerste uur van de werkdag. Dan wordt meestal de rit doorgenomen met het bedrijf of wordt er informatie over de verkeersdrukte en dergelijke uitgewisseld met collega’s’’ aldus Sterenborg.

 

De eerste resultaten zijn slechts een soort tussenstand want de proeven gaan nog door tot de zomer van 2017. Daarna zal de totale datastroom zorgvuldig geanalyseerd worden om patronen te ontdekken die kunnen leiden tot maatregelen om de veiligheid onderweg verder te verhogen. Wij juichen de proeven toe want iedere bijdrage die gedaan kan worden om de veiligheid te verhogen maakt de kans groter dat je ’s avonds weer veilig thuis komt. De afleiding is groot en het is een uitstekend idee om technologie in te zetten die je af en toe op de vingers tikt als je even afgeleid bent. 

Laatste blogberichten

Blog
29-11-2023
download

BGL topman: Chauffeurs gaan tot 7000 Euro verdienen

Dirk Engelhardt, de topman van de Duitse BGL, zeg maar de Duitse TNL zegt dat chauffeurs in de toekomst…
Blog
08-11-2023
23031-Holthausen (14)-1400

Milieu eisen kosten vooral geld. Heel veel geld

Duurzaamheid en de klimaatcrisis zijn de steekwoorden voor overheden om verhogingen van lasten zoals de…
Blog
29-09-2023
Eurovignet

Eurovignet voor iedereen

Onze regering heeft kennelijk een fors begrotingstekort, want naast een aangekondigde verhoging van de boetes en het verdubbelen…