TVM: 'Meer ongevallen en schades met trucks'

Blog
08-02-2018 | Door Tim de Jong

Transportverzekeraar TVM meldt aan De Telegraaf dat het aantal ongevallen en schades met vrachtwagens op onze wegen het afgelopen jaar met twintig procent is gestegen.  Rijkswaterstaat en TLN bevestigen dit.

Er werd daardoor 30 tot 50 miljoen euro meer aan schade veroorzaakt, waardoor de schadeteller  in op jaarbasis in totaal op zo'n 800 miljoen euro uitkwam, zegt TVM. Betrokkenen geven als oorzaak dat er veel chauffeurs achter het stuur zitten met onvoldoende rij ervaring. Dit is het gevolg van het snel oplopende chauffeurstekort.  Dit leidt tot veel chauffeurs achter het stuur met onvoldoende ervaring, heet het. In de branche zijn nog altijd zo'n 7.000 vacatures voor chauffeur.   In de praktijk betekent dit dat bedrijven zitten te springen om werkkrachten en dat de kans groot is dat bedrijven zich in hun groei beperkt zien door dit personeelstekort.

Op de eigen website voegt TVM eraan toe dat het gebruik van smartphones onder het rijden ook als oorzaak wordt gezien. De verzekeraar zegt dat bij meer dan 90% van de ongevallen, menselijk handelen de oorzaak is. 

Inmiddels rijden er dagelijks ook veel buitenlandse trucks op onze wegen. In Europa is het niet zo dat het truckrijbewijs aan pan-Europese eisen voldoet en er is ook geen databank waar alle groot rijbewijshouders in staan. Wanneer een Nederlandse agent een Litouwer staande houdt en de man toont zijn rijbewijs, dan is nergens te bekijken of dit document authentiek is. Bovendien is het zo dat chauffeurs weliswaar verplicht zijn tot nascholing, jaarlijks minimaal zeven uur, maar dat de eisen aan deze Code 95 regeling, ook weer per Europees land verschillen. Het lijkt er sterk op, dat hier althans een deel van de oorzaak ligt van de cijfers die TVM nu naar buiten brengt. In het verleden bleek al dat rijbewijzen in Oost Europa werden gekocht, inclusief alle bijbehorende papieren ten aanzien van Code 95. Wetenschappelijk bewijs hebben we hier niet voor, dus het zou mooi zijn als hier nader onderzoek naar zou komen. 

Laatste blogberichten

Blog
04-06-2024
Ranger Raptor (12)-1400

Nog geen protest tegen BPM voor bestelauto’s

Met ingang van 1 januari 2025 moet er BPM betaald worden voor nieuw geregistreerde bestelauto’s op basis van…
Blog
23-05-2024
MercVolvo (960 x 640)

Bijzondere samenwerkingen om te overleven

De snelle ontwikkelingen dwingen vrachtwagenfabrikanten om bijzondere samenwerkingen aan te gaan
Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…