Vals ADR-certificaat: In 10 jaar dus niks veranderd

Blog
02-12-2022 | Door Tim de Jong

Eerder deze week stuitte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tijdens een wegcontrole op een vals ADR-certificaat. De chauffeur bestuurde een vrachtwagencombinatie met diverse gevaarlijke stoffen in aparte verpakkingen. Het transport is direct stilgezet en tegen de chauffeur is proces-verbaal opgemaakt.

De chauffeur had een certificaat met een Duitse lay-out. Deze lay-out vertoonde dusdanige afwijkingen dat de ILT-inspecteur ter plekke contact zocht met de bevoegde, Duitse autoriteit. Hieruit bleek dat het ADR-certificaat was vervalst. Het transport mocht pas verder nadat er een chauffeur met een geldig ADR-certificaat was gearriveerd.

Blijkbaar komt het dus nog steeds voor dat er certificaten, wie weet ook rijbewijzen in andere landen dan het onze, vervalst worden. Het is inmiddels tien jaar geleden dat Zembla een uitzending wijdde aan misstanden in het vervoer van gevaarlijke stoffen. De kern is dat sommige chauffeurs die geen ADR-opleiding hebben gevolgd of daar een bewijs van hebben, toch ritten uitvoeren met gevaarlijke stoffen.

Nu weten dat de Inspectie een min of meer kapotbezuinigd orgaan is. Nu net de afgelopen tijd is er weer een beetje uitbreiding, maar die is zo gering, dat het vooral symbolisch is. Een trieste zaak. 

Laatste blogberichten

Blog
22-05-2023
1920_manetruck4-1400

Elektrisch en lange afstanden? Vergeet het

Vrijwel dagelijks krijgen we persberichten van de aflevering, of de intentie tot de levering van elektrische…
Blog
14-04-2023
Truckrun Nienoord Truckers Leek (3)

Lichtpuntjes voor de truckrun

Op sociale media lezen we dat het er niet goed uit ziet voor de truckruns in ons land. De verzekering eist dat iedereen aan…
Blog
24-03-2023
IEP_2646-1400

Holland Norway Lines verlaat Nederland

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar…