Vals ADR-certificaat: In 10 jaar dus niks veranderd

Blog
02-12-2022 | Door Tim de Jong

Eerder deze week stuitte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tijdens een wegcontrole op een vals ADR-certificaat. De chauffeur bestuurde een vrachtwagencombinatie met diverse gevaarlijke stoffen in aparte verpakkingen. Het transport is direct stilgezet en tegen de chauffeur is proces-verbaal opgemaakt.

De chauffeur had een certificaat met een Duitse lay-out. Deze lay-out vertoonde dusdanige afwijkingen dat de ILT-inspecteur ter plekke contact zocht met de bevoegde, Duitse autoriteit. Hieruit bleek dat het ADR-certificaat was vervalst. Het transport mocht pas verder nadat er een chauffeur met een geldig ADR-certificaat was gearriveerd.

Blijkbaar komt het dus nog steeds voor dat er certificaten, wie weet ook rijbewijzen in andere landen dan het onze, vervalst worden. Het is inmiddels tien jaar geleden dat Zembla een uitzending wijdde aan misstanden in het vervoer van gevaarlijke stoffen. De kern is dat sommige chauffeurs die geen ADR-opleiding hebben gevolgd of daar een bewijs van hebben, toch ritten uitvoeren met gevaarlijke stoffen.

Nu weten dat de Inspectie een min of meer kapotbezuinigd orgaan is. Nu net de afgelopen tijd is er weer een beetje uitbreiding, maar die is zo gering, dat het vooral symbolisch is. Een trieste zaak. 

Laatste blogberichten

Blog
25-01-2023
Primafrio Electric FH (2)

Aanpassing rijtijden voor elektrische trucks?

In Zweden gaan stemmen op om de Europese rij- en rusttijden aan te passen in verband met de inzet van elektrische…
Blog
16-01-2023
12_wylacznikow_tachografu

Hoe Europees is het ERRU Register?

Vanaf 1 april 2021 worden onherroepelijke sancties (boetes) die aan Europese transportbedrijven worden opgelegd geregistreerd…
Blog
22-12-2022
Hyzon Jan Bakker-1400

Hyzon gelooft er nog steeds in

Hyzon heeft de aandelen overgenomen die in bezit waren van Holthausen Clean Technology Investments.  De overname van…