Vals ADR-certificaat: In 10 jaar dus niks veranderd

Blog
02-12-2022 | Door Tim de Jong

Eerder deze week stuitte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tijdens een wegcontrole op een vals ADR-certificaat. De chauffeur bestuurde een vrachtwagencombinatie met diverse gevaarlijke stoffen in aparte verpakkingen. Het transport is direct stilgezet en tegen de chauffeur is proces-verbaal opgemaakt.

De chauffeur had een certificaat met een Duitse lay-out. Deze lay-out vertoonde dusdanige afwijkingen dat de ILT-inspecteur ter plekke contact zocht met de bevoegde, Duitse autoriteit. Hieruit bleek dat het ADR-certificaat was vervalst. Het transport mocht pas verder nadat er een chauffeur met een geldig ADR-certificaat was gearriveerd.

Blijkbaar komt het dus nog steeds voor dat er certificaten, wie weet ook rijbewijzen in andere landen dan het onze, vervalst worden. Het is inmiddels tien jaar geleden dat Zembla een uitzending wijdde aan misstanden in het vervoer van gevaarlijke stoffen. De kern is dat sommige chauffeurs die geen ADR-opleiding hebben gevolgd of daar een bewijs van hebben, toch ritten uitvoeren met gevaarlijke stoffen.

Nu weten dat de Inspectie een min of meer kapotbezuinigd orgaan is. Nu net de afgelopen tijd is er weer een beetje uitbreiding, maar die is zo gering, dat het vooral symbolisch is. Een trieste zaak. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…