Verschillen in maximum GVW Vlaanderen en Wallonië

Blog
19-10-2021 | Door Tim de Jong

Transport & Logistiek Nederland meldt dat de Vlaamse regering de regels die het wil stellen aan trucks met een GVW van 50 ton, heeft neergelegd bij de Raad van State in die provincie. Het is te hopen dat dit zo niet wordt geaccordeerd.

Op dit moment is er verschil tussen het maximum toegestane GVW in Wallonië en in Vlaanderen. In Wallonië is 50 ton toegestaan, in Vlaanderen officieel niet meer dan 44. We sprake eerder hierover met Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV), waar uit een enquete onder de leden bleek dat zij ook graag naar 50 ton willen. Technisch kan het, en het helpt het chauffeurstekort te bestrijden.

De Vlaamse overheid heeft nu eisen geformuleerd, waar transportbedrijven uit dit gewest niet veel mee kunnen. Om voor een hoger gewicht dan de huidige 44 ton in aanmerking te komen, is een trekkend voertuig met drie assen vereist. In combinatie met een drie-assige aanhanger/oplegger kan hiermee een maximum gewicht van 48 ton verkregen worden, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Tot zo ver gaat alles goed. Maar een hoger gewicht dan 48 ton, met een maximum van 50 ton, is alleen mogelijk voor combinaties met alternatieve aandrijving, combinaties die emissievrij zijn, combinaties met een retarder of combinaties met een versterkte trailer voor inzet in gecombineerd vervoer. Het extra gewicht dat voor deze voorzieningen nodig is mag bij de 48 ton worden opgeteld. Ingeval van alternatieve of emissievrije aandrijving moet de extra massa bij de toelating van het voertuig zijn vastgesteld en op de officiële documenten (CVO) aanwezig zijn. Voor retarders en versterkte trailers geldt een maximale verhoging van 500 kg. De fabrikant/leverancier moet een aanvraag voor dit extra gewicht bij de goedkeuring of achteraf hebben ingediend.

 

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Klik hier voor het hele verhaal! 

Laatste blogberichten

Blog
27-06-2022
Boze boeren

Wilde boerenacties

De grote, georganiseerde bijeenkomst van boze boeren in Stroe lijkt niets te hebben uitgehaald. Er was de nodige filevorming maar verder…
Blog
10-06-2022
Sociale dumping1LR

TLN zet zich weer te kijk om mobiliteitspakket

Vanwege schrijnende toestanden in het wegvervoer, waarbij met name chauffeurs uit Oost-Europa sociaal ontheemd…
Blog
09-06-2022
Autotransport (2)

Autotransport met grote cabine

In deze tijden van chauffeurstekorten kiezen steeds meer vervoerders voor grotere cabines. Soms zelfs groter dan nodig,…