Vonk onder vuur met zonnepanelen

Blog
13-09-2023 | Door Iep van der Meer

Een truck van Vonk & Co uit Tiel vatte eerder deze week vlam, maar het toeval wil dat er juist op die DAF LF zonnepanelen gelegd waren. Social Media liep dan ook meteen vol met aannames, want wat is er leuker dan commentaar op brandende Tesla’s, Nikola’s en zonnepanelen?

Eind april presenteerde Vonk & Co twee nieuwe DAF LF distributietrucks met zonnepanelen op de laadbak. De zonnepanelen voeden de accu’s van de trucks, waardoor de dynamo, en daarmee de dieselmotor minder belast wordt. Dat levert volgens het bedrijf een brandstofbesparing van rond de 100 liter per truck per week op. Een mooie stap naar duurzaamheid dus.

Uitgerekend bij één van die twee trucks ging het echter mis, doordat er brand ontstond. Volgens het transportbedrijf in de laadruimte, waar nieuwe en gebruikte elektrische apparaten in vervoerd werden. In die apparaten zitten accu’s, en dan is het niet uitgesloten dat er brand ontstaat. De aanname dat de brand ontstaan is in de zonnepanelen is dan ook onjuist volgens het bedrijf.

Voor menigeen waren de foto’s in de media echter genoeg om van leer te trekken met voorbarige conclusies. Jammer, maar zo gaat dat tegenwoordig. Overigens bleef de schade beperkt tot de lading, de laadbak en de dakspoiler van de DAF dankzij kordaat ingrijpen van de brandweer. De chauffeur bleef ongedeerd.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…