Vonk onder vuur met zonnepanelen

Blog
13-09-2023 | Door Iep van der Meer

Een truck van Vonk & Co uit Tiel vatte eerder deze week vlam, maar het toeval wil dat er juist op die DAF LF zonnepanelen gelegd waren. Social Media liep dan ook meteen vol met aannames, want wat is er leuker dan commentaar op brandende Tesla’s, Nikola’s en zonnepanelen?

Eind april presenteerde Vonk & Co twee nieuwe DAF LF distributietrucks met zonnepanelen op de laadbak. De zonnepanelen voeden de accu’s van de trucks, waardoor de dynamo, en daarmee de dieselmotor minder belast wordt. Dat levert volgens het bedrijf een brandstofbesparing van rond de 100 liter per truck per week op. Een mooie stap naar duurzaamheid dus.

Uitgerekend bij één van die twee trucks ging het echter mis, doordat er brand ontstond. Volgens het transportbedrijf in de laadruimte, waar nieuwe en gebruikte elektrische apparaten in vervoerd werden. In die apparaten zitten accu’s, en dan is het niet uitgesloten dat er brand ontstaat. De aanname dat de brand ontstaan is in de zonnepanelen is dan ook onjuist volgens het bedrijf.

Voor menigeen waren de foto’s in de media echter genoeg om van leer te trekken met voorbarige conclusies. Jammer, maar zo gaat dat tegenwoordig. Overigens bleef de schade beperkt tot de lading, de laadbak en de dakspoiler van de DAF dankzij kordaat ingrijpen van de brandweer. De chauffeur bleef ongedeerd.

Laatste blogberichten

Blog
20-09-2023
Kopie van Geld-1400

Vrachtwagenheffing gaat door, geld komt terug!

De voorgenomen vrachtwagenheffing, zeg maar rekeningrijden voor trucks, gaat door, zo blijkt uit de begroting…
Blog
11-09-2023
IAA 2023 (3)

IAA 2023: zo ziet de toekomst eruit

Op de IAA in München was slechts één echte vrachtwagen te vinden: een omgebouwde DAF van VDL op waterstof. Toch is…
Blog
18-08-2023
NS zet bussen in

NS zet bussen in met buitenlandse chauffeurs

Afgelopen week werden er tussen Weesp en Almere Oostvaarders bussen ingezet in verband met werkzaamheden aan…