Vrachtwagenheffing gaat door, geld komt terug!

Blog
20-09-2023 | Door Iep van der Meer

De voorgenomen vrachtwagenheffing, zeg maar rekeningrijden voor trucks, gaat door, zo blijkt uit de begroting voor 2024 die de regering heeft gepresenteerd. De heffing zal in 2026 in gaan, maar het geld komt terug in de sector, en dat is dan weer goed nieuws.


Een van de grootste budgettaire verschuivingen die de transport en logistieke sector direct gaat raken is de eerder aangekondigde bezuiniging van twee miljard euro op het Mobiliteitsfonds. Deze bezuiniging volgt op een eerdere bezuiniging van vier miljard euro. Al eerder trok Transport en Logistiek Nederland (TLN) aan de bel dat er te weinig geld is om de infrastructuur in Nederland te onderhouden. Onderzoek leert dat de sector nu al jaarlijks 1,7 miljard Euro schade oploopt doordat wegen, en dan met name bruggen worden afgesloten voor zwaar verkeer. Door de voorgenomen extra bezuinigingen zal dat bedrag verder oplopen.

Het goede nieuws!

Er is wel goed nieuws voor ondernemers die vaart willen maken met de omschakeling naar zero-emissievoertuigen. TLN pleit al jaren voor meer middelen voor verduurzaming van de transportsector en is verheugd dat de zogenaamde terugsluis van de vrachtwagenheffing volgend jaar al beschikbaar komt. Het geld dat de vrachtwagenheffing straks op gaat leveren verdwijnt dus niet in de algemene middelen. Het grote voordeel van de vrachtwagenheffing is ook dat buitenlandse vervoerders bijdragen aan dat potje geld. Die moeten namelijk ook gewoon betalen, net als wij in Duitsland met de Maut dus.

Verduurzaming

Door de voorfinanciering van de heffing kunnen ondernemers al in 2024 gebruik maken van financiële middelen om te verduurzamen ondanks dat de vrachtwagenheffing pas in 2026 ingevoerd zal worden. Dit is cruciaal voor de verduurzaming van de transportsector, omdat ondernemers nu investeringsbeslissingen moeten kunnen maken voor een duurzame toekomst. Het gaat in 2024 om 55 miljoen euro voor onder andere de aanschaf van elektrische vrachtauto’s. Dat is een waardevolle stap in de goede richting maar als budget voor de afgesproken verduurzamingsopgave nog steeds ontoereikend. TLN houdt ondernemers op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen over dit fonds, zodra deze in detail wordt uitgewerkt. 

TLN zet alles op een rijtje in een manifest

Door de val van het kabinet zijn de volgende Kamerverkiezingen in november. TLN heeft met een manifest de belangrijkste zaken voor de logistieke sector in Nederland op een rijtje gezet. Dit manifest biedt ook tijdens de begrotingsbehandeling in de Kamer cruciale informatie voor Kamerleden om Nederland bereikbaar te houden. 

 

Laatste blogberichten

Blog
29-11-2023
download

BGL topman: Chauffeurs gaan tot 7000 Euro verdienen

Dirk Engelhardt, de topman van de Duitse BGL, zeg maar de Duitse TNL zegt dat chauffeurs in de toekomst…
Blog
08-11-2023
23031-Holthausen (14)-1400

Milieu eisen kosten vooral geld. Heel veel geld

Duurzaamheid en de klimaatcrisis zijn de steekwoorden voor overheden om verhogingen van lasten zoals de…
Blog
29-09-2023
Eurovignet

Eurovignet voor iedereen

Onze regering heeft kennelijk een fors begrotingstekort, want naast een aangekondigde verhoging van de boetes en het verdubbelen…