Weer gedoe rondom Milieuzone Maasvlakte

Blog
21-06-2018 | Door Iep van der Meer

Eerder meldden we al dat de milieuzone op de Maasvlakte heel eenvoudig ontweken kon worden door trucks als landbouwvoertuig in te zetten. Nu blijkt uit publicaties van de Vetron dat de gemeente is overgegaan tot het massaal uitdelen van langdurige ontheffingen voor diezelfde zone.

Verschillende Oost-Europese chauffeurs bevestigen deze gang van zaken nadat hun gevraagd werd hoe het kan dat ze met oudere voertuigen rondrijden in de milieuzone. Het blijkt dat ze allemaal een langdurige ontheffing op zak hebben van de Gemeente Rotterdam.

De Gemeente Rotterdam bevestigt deze gang van zaken. Met ‘minimaal twee’ grote transportbedrijven is een overeenkomst gesloten dat de oudere trucks geen zeven jaar maar tien jaar lang ingezet mogen worden in de milieuzone. Vetron vind daar, terecht wat van, aangezien veel Nederlandse vervoerders zwaar geïnvesteerd hebben in Euro-6 voertuigen. Veel bedrijven hebben hun trucks eerder ingeruild dan economisch verantwoord was om aan de hoge eisen op de Maasvlakte te voldoen. Nu blijkt echter dat buitenlandse vervoerders gewoon mogen doorrijden met hun oudere, vervuilende voertuigen.

Branche organisatie Vetron heeft de stichting ‘Milieudefensie’ ingelicht over deze gang van zaken. Verder beraad deze organisatie zich op verdere stappen om een einde te maken aan deze concurrentie vervalsing door de overheid door met twee maten te meten.

Laatste blogberichten

Blog
01-06-2023
Scania (3)

Grote weerstand tegen Euro 7

De Europese Commissie smeedt plannen voor de invoering van de Euro7 norm per 1 juli 2027. Dit zou gepaard moeten gaan met…
Blog
22-05-2023
1920_manetruck4-1400

Elektrisch en lange afstanden? Vergeet het

Vrijwel dagelijks krijgen we persberichten van de aflevering, of de intentie tot de levering van elektrische…
Blog
14-04-2023
Truckrun Nienoord Truckers Leek (3)

Lichtpuntjes voor de truckrun

Op sociale media lezen we dat het er niet goed uit ziet voor de truckruns in ons land. De verzekering eist dat iedereen aan…