Chauffeurskaart wordt twee euro goedkoper

Nieuws
24-05-2018 | Door Tim de Jong

De prijs voor een chauffeurskaart, in Nederland stukken duurder dan in andere Europese landen, gaat met twee euro dalen, meldt TLN.

Net als in voorgaande jaren moet TLN echter constateren dat de tariefdaling 'nog volstrekt onvoldoende is'. Internationaal gezien zijn de tarieven voor tachograafkaarten in onze buurlanden al jaren circa 250% lager. TLN en evofenedex vinden dat het Nederlandse tarief voor tachograafkaarten dan ook moet worden afgebouwd naar 100% kostendekkendheid op basis van een geloofwaardige kostprijs.

Nieuw tariefstelsel

Er wordt al enige tijd nagedacht over een nieuw tariefstelsel voor vergunningen en documenten, zoals de tachograafkaarten, die KIWA namens de overheid voor verschillende sectoren uitgeeft. Met dat nieuwe tariefstelsel wil de overheid recht doen aan twee voor haar belangrijke uitgangspunten: kruissubsidiƫring van producten is niet geoorloofd en de verkoopprijs mag niet of nauwelijks boven de kostprijs liggen. De branche organisaties zijn het hier natuurlijk mee eens.

Sterke tariefdaling verwacht

Aangezien TLN en evofenedex juist het ontbreken van deze uitgangspunten in het huidige tariefstelsel als reden zien van het hoge Nederlandse tarief voor tachograafkaarten, verwachten beide organisaties een sterke daling van het tarief voor tachograafkaarten bij invoering van het nieuwe tariefstelsel. Zij hebben hierop in het ambtelijk overleg met het ministerie en de ILT dan ook bij herhaling flinke nadruk gelegd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-04-2018
IEP_8807-1400.jpg

Verscherpt toezicht op 1-minuut maatregel tachograaf

Tachografen die sinds oktober 2011 zijn ingebouwd hebben een andere manier van afronden. Daardoor…
Nieuws
20-01-2020
Tachograaf_met_kaart.jpg

Symboolpolitiek rond tarief chauffeurskaart

De prijs van de tachograafkaart is per 18 januari vastgesteld op 101 Euro. Dat maakte het ministerie van Infrastructuur…
Nieuws
01-08-2023
Digitale tachograaf

Uitloopregeling voor oude tachograaf

Uitloopregeling voor oude tachograaf