Digitale enkelband als bewijs weekendrust?

Nieuws
13-02-2018 | Door Iep van der Meer

Het verbod op het doorbrengen van de 45 uurs weekendrust in de cabine wordt in sommige landen streng gehandhaafd. Aanvankelijk dachten we dat alleen overtredingen op heterdaad tot boetes zouden leiden maar nu blijkt dat je ook later alsnog beboet kunt worden. Daarmee lijkt het volgende deel van de cabinekampeersoap te zijn begonnen.

Transport in Nood meldt dat er met bewijzen moet  worden aangetoond dat de weekendrust niet in het voertuig is doorgebracht. Daarmee moet ook achteraf aangetoond kunnen worden dat de chauffeur bijvoorbeeld in een hotel was. ,,Er worden nu boetes uitgeschreven als de chauffeurs niet kunnen aantonen dat ze op een andere plek dan in de cabine geslapen hebben’’ volgens Transport in Nood.

De eerste boetes van 1800 Euro per stuk voor dit vergrijp zijn uitgeschreven in België. Dit was omdat uit de tachograafschijven bleek dat de truck in Duitsland stond tijdens de weekendrust. De chauffeur had geen aanvullende bewijzen dat hij elders had geslapen en dat kostte het bedrijf dus 1800 Euro. Een ander transportbedrijf kreeg twee boetes van 750 Euro voor het zelfde vergrijp in Spanje.

Transport in Nood meldt dat deze boetes worden uitgeschreven als de chauffeur geen bewijs heeft dat hij elders overnacht heeft in het weekend. “Mocht je de weekendrust niet thuis doorbrengen, zorg dan dat er aangetoond kan worden dat de rust niet in de cabine gehouden is, bijvoorbeeld met de rekening van het pension of hotel. Rust je in het buitenland bij kennissen of vrienden, zorg dan voor een foto met locatie of iets dergelijks. Met onze app Legal Control is een foto te maken die een tijd en GPS stempel meekrijgt”, adviseert Transport in Nood.

Hiermee wordt het wel steeds enger en komt de tijd dat iedere beroepschauffeur een digitale enkelband krijgt wel heel rap dichtbij. De grote grap is het antwoord dat chauffeurs vaak geven op de vraag waarom ze dit werk doen: ,,De vrijheid he, die is onbetaalbaar.’’

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
08-02-2018
daf1-598x449.jpg

Op de zaak logeren bij Reining

Chauffeurs van Reining die het weekend op de zaak in Kolham moeten blijven staan, kunnen op het bedrijfsterrein blijven…
Nieuws
12-02-2018
Reining-MAN-verjongt-wagenparkLR.jpg

Bonden en SP stellen vragen over initiatief Reining

"Een bouwvakker slaapt toch ook niet op de bouwplaats", is de reactie van vakbond FNV op het initiatief…
Nieuws
13-07-2018
Inspectie4_LR.jpg

45-uurs weekendrust: ILT bekeurt 103 chauffeurs

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in het eerste half jaar van dit jaar 103 boetes uitgeschreven…