Gevangenisstraf voor tachofraude

Nieuws
21-05-2019 | Door Iep van der Meer

De directie van het Italiaanse transportbedrijf CIAM uit het Siciliaanse Caltanissetta is veroordeeld tot gevangenisstraffen. De algemeen directeur kreeg acht jaar en vier maanden aan zijn broek. Een mede directielid mag zeven en een half jaar brommen.

De uitspraak van de rechter op Sicilië kwam na een rechtzaak die meer dan tien jaar geduurd heeft. De beide heren werden veroordeeld voor het geven van opdrachten aan chauffeurs om te frauderen met de rij- en rusttijden. Chauffeurs kregen opdracht om met een magneet te werken om zo de tachograaf te beïnvloeden.

De zaak kwam aan het licht na een zwaar ongeval met één van de trucks in Frankrijk. De chauffeur raakte daarbij ernstig gewond. Tijdens het onderzoek vond de politie vier magneten in de broekzak van de chauffeur. Het transportbedrijf kent een lange historie van illegale activiteiten waarbij de veiligheid van de medewerkers en andere weggebruikers regelmatig op het spel werd gezet.

Het uitvoerige onderzoek leverde bewijsmateriaal op dat het manipuleren van de tachograaf deel uitmaakte van de dagelijkse praktijk en dat chauffeurs dit in opdracht van de planning deden. Wat dit alles betekent voor de voortzetting van het transportbedrijf is niet bekend.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
04-05-2016
tachograaffraude-002.jpg

Manipulatie met tacho's op grote schaal in Europa

Vorige week liep in Frankrijk een chauffeur tegen de lamp met een elektronisch gemanipuleerde digitale…
Nieuws
03-03-2016
Digitach-2019.jpg

Nieuwe tacho laat inspectie op afstand meekijken

In 2019 komt er dus weer een  nieuwe tachograaf. Deze tacho kan meer, en geeft met name inspectiediensten…
Nieuws
08-09-2020
analogowy_tachograf_2014_1.jpg

Volvo FH van 2014 betrapt met analoge tachograaf

De Poolse inspectie nam onlangs een kijkje in de cabine van een Volvo FH van het bouwjaar 2014. Daar troffen…