Nieuws
09-08-2021 | Door Iep van der Meer

In de strijd tegen tachograaf fraude heeft de Guardia Civil een mooie slag geslagen. Niet minder dan 26 arrestaties vonden plaats na onderzoek en controle bij vervoerders en langs de weg. De arrestaties vonden plaats in heel Spanje.

Het onderzoek van de Spaanse Guardia Civil maakt deel uit van de zogenaamde Pentaco operatie die vorig jaar al van start ging. Het gaat om een onderzoek naar een organisatie die het manipuleren en verkopen van apparatuur voor fraude tot hun business had gemaakt. Eerder werden al 38 mensen gearresteerd in deze omvangrijke fraudezaak. De Spaanse autoriteiten zijn er volgens eigen zeggen in geslaagd om de experts te identificeren en arresteren. 

Op de foto's van de Guardia Civil zien we Euro6 DAF trucks, maar ook analoge tachografen. Verder een bonte verzameling elektronische apparatuur die te maken heeft met de manipulatie van tacho's. Een mooie en succesvolle actie dus van de Spanjaarden, maar het is zorgelijk dat er zo veel van dit soort gemanipuleerde trucks zijn aangetroffen. 

Overigens geldt manipulatie of fraude met de rijtijden als een bijzonder zwaar vergrijp. Hiervoor ontvangen de overtredende bedrijven strafpunten in het Europese ERRU register en dat kan zelfs leiden tot het intrekken van de transportvergunning. Hoe dat werkt kun je beluisteren in onze BIGtruck Podcast! Klik hier voor BIGtruck Podcast nummer 7, of beluister hem via Spotify of Google Podcasts!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
12-11-2020
Politi.jpg

Foute bestuurderskaart: 28.500 Euro boete

Het rijden met een geleende bestuurderskaart kan verleidelijk zijn, maar als je gepakt wordt kan het duur uitvallen.…
Nieuws
04-05-2016
tachograaffraude-002.jpg

Manipulatie met tacho's op grote schaal in Europa

Vorige week liep in Frankrijk een chauffeur tegen de lamp met een elektronisch gemanipuleerde digitale…
Nieuws
21-04-2017
Inspectie_4LR.jpg

ILT en Scania ontdekken doordachte tachofraude

Na staandehouding van twaalf  trucks uit Letland heeft de Inspectie de hulp van Scania Amsterdam ingeroepen.…