CNV: ‘Chauffeurs mogen lang niet overal naar het toilet’

Geplaatst door

“Vrachtwagenchauffeurs bezorgen wc-papier, maar mogen zelf niet naar het toilet.” Dat concludeert Tjitze van Rijssel, eerste onderhandelaar bij het CAO-overleg namens het CNV, die zelf ook chauffeur is. Van Rijssel bevoorraadt dezer dagen supermarkten.

Hij krijgt dezer dagen veel reacties van chauffeurs, die opeens voor onverwachte situaties komen te staan. “Ze zijn elke dag op pad om de economie en de voedselvoorziening draaiend te houden, maar kunnen zelf voor de basisvoorzieningen onderweg niet meer vanzelfsprekend terecht bij wegrestaurants. Gelukkig horen we ook goede voorbeelden, dat wegrestaurants bijvoorbeeld afhaalmaaltijden aanbieden en de toiletvoorziening openhouden. Maar dat zijn er op dit moment nog veel te weinig om alle chauffeurs goed te kunnen bedienen. Vooral voor chauffeurs die lange tijd onderweg zijn, is het belangrijk dat er basisvoorzieningen zijn en dat ze ergens naar het toilet kunnen,” aldus Van Rijssel.

Niet welkom

De CNV-bestuurder heeft geen goed woord over voor supermarkten zoals Aldi, LidL en COOP, die vrachtwagenchauffeurs zoveel mogelijk buiten de deur lijken te willen houden. “Als er dan zo’n papiertje hangt, voel je je niet erg welkom hoor. Ik vind het schandalig. We moeten met z’n allen door deze crisis heen, hoor ik onze premier zeggen. Geef die chauffeurs dan een warm welkom, zet desinfecterende gel neer en zorg dat de mensen even een sanitaire stop kunnen maken. Of moeten ze soms tegen de deur pissen?”

Ook bij bedrijven en distributiecentra waar chauffeurs goederen ophalen of brengen speelt het probleem, zegt Van Rijssel. “Er zijn bedrijven die opeens allerlei privacy-gevoelige informatie willen hebben van de chauffeur, voordat zij toegang krijgen tot het terrein. Bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring en een overzicht waar ze de afgelopen 14 dagen zijn geweest en met wie ze contact hebben gehad. En als ze dan het terrein op mogen om te laden of te lossen, hebben ze geen toegang tot sanitaire voorzieningen. Of er staat alleen een smerige dixie, zonder stromend water of handgel.”

Van Rijssel realiseert zich dat mensen zich zorgen maken, maar vraagt ook om begrip voor de situatie van de vrachtwagenchauffeurs. “Zij zorgen er tenslotte voor dat de schappen vol komen en dat er voldoende levensmiddelen, medicijnen, brandstof en andere goederen beschikbaar zijn. Het moet niet zo zijn dat chauffeurs zich overal een paria gaan voelen. Want die kant gaan we wel op zo.”

Internationale chauffeurs

De chauffeurs die internationale ritten rijden, hebben het volgens Van Rijssel helemaal zwaar. “Zij zijn vaak meerdere dagen onderweg. Het is lastig om een maaltijd te krijgen en ergens onderweg douchen is vrijwel onmogelijk.”

Overheid

Nu de crisis overal wordt gevoeld en ook langere tijd zal gaan duren, moeten er oplossingen komen om de vrachtwagenchauffeurs de komende tijd te ondersteunen, vindt het CNV. “We vragen van onze ministers, van Infrastructuur en Waterstaat en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat ze hiervoor alles in het werk stellen, ook in Europees verband. Het transport is tot vitale sector bestempeld, daar horen ook goede voorzieningen bij.”