Mercedes EQV: zo leuk is elektrisch rijden

Geplaatst door

De nieuwe Mercedes-Benz EQV laat zien waartoe het Duitse merk op het gebied van elektrisch rijden in staat is. Dat is veel, in de meest positieve zin. Maar het is ook even wennen.

De Mercedes EQV ziet er erg geslaagd uit, zowel van binnen als van buiten. Mercedes-Benz plaatst zich hiermee in de voorhoede van elektromobiliteit. De voornaamste concurrenten van dit merk liggen een tot enkele jaren achter, zoveel is duidelijk. Deze EQV is geschikt als bedrijfsauto en als personenbus. De ruimte is royaal, maar het leeg gewicht is wel wat aan de hoge kant met zijn 2754 kg. Daardoor kan de EQV nog maar 746 kg laden en dat is niet gunstig.

Cijfers

De elektromotor van de EQV heeft een piekvermogen van 150 kW (204 pk) en een permanent vermogen van 70 kW (95 pk), waarbij er maximaal 362 Nm koppel wordt ontwikkeld. Het leidt ertoe, dat de EQV buitengewoon snel is, vooral vanuit stilstand. Het is oppassen geblazen zeker in een klein land als het onze. Toch blijken de cijfers die Mercedes verder opgeeft, niet echt te stroken met de praktijk. Het merk geeft een gecombineerd stroomverbruik op van 28,2 kWh per honderd kilometer. Maar daar moet je in de praktijk toch echt 32 kWh van maken, en alleen als je rustig aan doet. Dan de actieradius. De opgegeven 365 kilometer komt inderdaad in de display te staan wanneer de batterijen volledig zijn opgeladen. Maar direct na het starten staat er ineens 330 km en in de eerste kilometers gaat de actieradius bijna twee keer zo snel naar beneden dan het werkelijk gereden kilometrage. Eenmaal langer onderweg trekt dit hoegenaamd weer heel mooi bij, en na zeg een rit van 80 kilometer, kloppen de cijfers eigenlijk wel weer goed. Dat is natuurlijk wel even wennen! 

Snel en comfortabel

Maar in de dagelijkse praktijk went een EQV van Mercedes een beetje beter dan je zou willen. Sterker, de hebzucht kan weinig anders dan toenemen. Zo overzichtelijk is het verkeer. Zo comfortabel het onderstel en zo snel wennen assistentiesystemen. Het opladen gaat probleemloos en het is fijn wanneer je ervaart hoe de assistentiesystemen en de menu’s zich kinderlijk eenvoudig laten bedienen. Je wordt er blij van, het is echt keurig gedaan. Dat geldt in mindere mate voor de stoelen. Die zijn aan de kleine kant en de rugleuning-verstelling zit te ver weg.

Fiscus

Bederft dat de pret? Natuurlijk niet. En het wordt nog leuker.

Klik hier voor het hele verhaal!