Kamaz met nieuwe Arctika klaar voor de winter

Nieuws
03-12-2021 | Door Tim de Jong

De Russische truckbouwer Kamaz, onverslaanbaar in de Dakar-rally, houdt zich behalve met de woestijnrally, ook bezig met veilig transport in het poolgebied. Daartoe ontwierp het deze indrukwekkende Kamaz Arctika, een hele dikke en robuuste 8x8.

De nieuwe Arctica wordt aangeduid als Kamaz 6355 en heeft een 8x8 wielopstelling die is ontworpen om te werken in het noordpoolgebied bij temperaturen tot minus 50 graden Celsius. De machine is uitgerust met een P6-motor. Dat is een twaalf liter blok dat verkrijgbaar is met vermogens tot 750 pk, standaard krijgt de Arctika 450 pk.

Mercedes-Benz Actros MP4

De K5-cabine kennen we van de Mercedes Actros en deze is uitgerust met een veiligheidskooi. Schakelen gebeurt met een Allison automatische transmissie. Het belangrijkste kenmerk van de Kamaz Arctika terreinwagen is het gelede chassis: de auto draait niet alleen door sturende wielen, maar door het gelede chassis, een techniek die we kennen van knikdumpers. De totale lengte van het chassis bedraagt 12 meter. Achter de cabine bevindt zich een module voor het opbergen van reserve-onderdelen, gereedschappen en andere accessoires. Dankzij zijn uitstekende offroad-kwaliteiten kan Kamaz Arctika fungeren als een alfamobiel, dat is een voertuig dat een colonne andere voertuigen leidt. De gigantische banden, bedoeld om door waterpartijen en sneeuwhopen te kunnen waden, hebben een afwijkende maat tot een meter breed op 25 inch wielen. De topsnelheid ligt bij 55 km/h.

Kamaz 6345

De Russische regering startte in 2014 het programma "Socio-economische ontwikkeling van de Arctische zone van de Russische Federatie voor de periode tot 2020", dat vervolgens werd verlengd tot 2025. Er was behoefte aan een machine die pioniers en onderzoekers, mineraalontwikkelaars, maar ook artsen en het ministerie van Noodsituaties zou helpen. Kamaz bood de nieuwste oplossing: het Kamaz Arctika sneeuw- en moerasvoertuig. Tegelijkertijd werden twee versies van dit model ontwikkeld: Kamaz-6345 met een 6x6 wielopstelling (met een traditionele cabine, zie foto) en deze Kamaz 6355 met een 8x8 wielopstelling met de nieuwe Mercedes-cabine. Leeg weegt deze nieuwste Arctika 25 ton, het GVW bedraagt niet meer dan 40 ton voor deze Bigfoot. 

Het filmpje is in het Russisch, maar is goed voor enkele spectaculaire plaatjes!

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
21-03-2023
kamaz_k5_po_sankcjach

Kamaz kopieert Cummins en gaat door

Kamaz had tot voor de oorlog in de Oekraïne een vruchtbare samenwerking met Daimler Trucks. Met het uitbreken van de…