Landcode vergeten kost 250 Euro in Duitsland

Nieuws
10-02-2022 | Door Iep van der Meer

De Duitse verkeersinspectie, de BAG heeft het tarief bekend gemaakt voor het nalaten van de verplichte invoer van de landcode op de grens. Dat gaat je 250 Euro kosten, maar je baas kan daar bovenop ook een rekening van 750 Euro krijgen. Opletten dus!

Sinds de invoering op 2 februari is de BAG terughoudend met het uitschrijven van bekeuringen. Voorlopig worden er waarschuwingen uitgedeeld, maar dat is binnenkort wel over. Een land als Denemarken heeft aangegeven de eerste drie maanden niet te bekeuren voor het ontbreken van de juiste landcode, maar daarna gaan ze ook daar bekeuren. Na die eerste gewenningsperiode worden er boetes uitgedeeld van 250 Euro in Duitsland. Wat andere landen gaan rekenen is niet bekend, maar dat zullen soortgelijke bedragen zijn.

De Duitsers brengen wel een kleine nuance aan in het boetebeleid. Wanneer je opzettelijk de landcode niet invult dan krijg je de volle boete, als je het incidenteel vergeet dan kan een bekeuring van 125 Euro worden opgelegd. De boete voor de werkgever loopt uiteen van 375 Euro voor als de landcode incidenteel vergeten wordt. Bij structurele overtredingen kan dat oplopen tot 750 Euro.

De Nederlandse inspectie heeft aangegeven niet gericht te gaan controleren op de landcode, maar het wordt wel meegenomen in de reguliere controles. Wat de kosten dan zijn voor dit vergrijp is niet bekend gemaakt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
15-10-2020
ILT_collage_1-1400.jpg

Podcast: BIGtruck in gesprek met de Inspectie!

In de nieuwste BIGtruck Podcast gaan Iep van der Meer en Tim de Jong in gesprek met twee inspecteurs van…
Nieuws
25-01-2022
BAGcr_1.jpg

Landcode invoeren tot de invoering van de Smart Tacho 2

In de nieuwe editie van BIGtruck online magazine lees je alles over het Mobiliteitspakket wat inmiddels…
Nieuws
02-02-2022
Kopie_van_Raben01-1400_1.jpg

ILT zegt niet actief te controleren op landcode

Vanaf vandaag moet je officieel de landcode wijzigen als je de grens oversteekt, maar het ILT gaat daar…