Nikola One, hij komt dus gewoon echt!

Nieuws
02-12-2016 | Door Iep van der Meer

De Nikola One, de superfuturistische, duizend pk sterke, elektrisch aangedreven truck lijkt er echt te gaan komen. Tot nu toe zagen we alleen artist-impressions van de truck maar in Salt Lake City hij truck nu officieel geïntroduceerd!

Een paar maanden geleden werd het plan gepresenteerd om een elektrische truck met als range-extender een turbinemotor te gaan ontwikkelen. Deze plannen sloegen zo goed aan dat er meteen al 7000 (!) orders geplaatst werden voor de truck die op dat moment alleen nog op een beeldscherm bestond. Die orders gingen samen met een flinke aanbetaling en zo haalde Nikola inmiddels al 3 miljard dollar op met het plan. Dat kwam mooi van pas bij de verdere ontwikkeling van de elektrische truck. 

De truck heeft volgens opgave een actieradius van 1000 mijl. Volgens de eerste berichten zou de Nikola dat bereiken door de accupakketten te voeden met stroom die opgewekt werd door een gasturbine. Toch zijn de plannen inmiddels gewijzigd, zo blijkt nu. De gasturbine heeft plaatsgemaakt voor een brandstofcel die op waterstof draait. Om aan waterstof te komen heeft het bedrijf ook al een plan bedacht. Op enorme 100-megawatt 'solar farms' wordt zonne-energie gewonnen die wordt omgezet in waterstof door elektrolyse. Door uitsluitend zonne- energie toe te passen voor de opwekking van energie kan hier straks gesproken worden van een echte zero-emissions truck.

Het leuke is dat deze ontwikkeling weer eens niet voortkomt uit de traditionele auto- en truck industrie. Nieuwkomer Tesla veroorzaakte eerder een revolutie in de auto wereld met de Tesla personenwagens. Gaat Nikola dat herhalen, maar nu in de trucks? 

Meer info op"> transportenmilieu.nl! Daar zie je ook de lichtere versie, de Nikola 2! 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
15-11-2017
tesla-truck.jpg

Wat weten we al van de Tesla Semi?

Wat weten we al over de Tesla truck die donderdagavond in de USA gepresenteerd wordt? De eerste plannen werden in 2016…
Nieuws
16-11-2017
tesla-truck.jpg

BIGtruck op Radio 3 over de komende Tesla Truck

Vanochtend om 07:15 uur legde Iep van der Meer aan Domien van Radio 3FM uit hoe het zit met de aanstaande…
Nieuws
09-10-2017
Tesla_truck.jpg

Introductie Tesla truck uitgesteld

De lang verwachte introductie van de eerste vrachtwagen van Tesla is wederom uitgesteld. Volgens topman Elon Musk is…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.