Tachograaf-effect in truckverkopen

Nieuws
08-05-2019 | Door Tim de Jong

Na twee maanden van daling, stijgen de truckverkopen nu ineens weer. Dit is opvallend: de afgelopen paar jaar werden er steeds meer trucks verkocht. Maar de afgelopen maanden was voor het eerst sinds jaren een teruggang te zien, tot april.

Dat de zeven vette jaren een keer voorbij zouden zijn, begreep iedereen wel. Maar nu treedt er een effect op waardoor er toch weer meer verkocht wordt dan vorig jaar. Dat komt door de aanstaande invoering van de Smart Tacho. Je weet wel, dat is die nieuwe tachograaf die met nog een extra snelheidssignaal werkt en die ook plaatsgegevens op je komende nieuwe bestuurderskaart opslaat. De tacho die de inspectie al kan uitlezen als je ze voorbij rijdt.

De tacho ook, waarvan de werkplaatskaarten niet op tijd klaar zijn en de bestuurderskaarten ook niet. Dus wat gebeurt er? Gauw nog een truck bestellen met de huidige tacho natuurlijk! Dit gebeurt volgens ingewijden vooral met bakwagens. Die worden nu al geregistreerd en dat veroorzaakt de stijging. 

Dit gaat hoogstwaarschijnlijk weer tot levertijden leiden en zeer waarschijnlijk tot de nodige administratieve verwarring. De gang van zaken in de markt is begrijpelijk. De betrokken overheden verbieden een overgangsregeling. Het is meteen pats-boem, hier is nu de nieuwe tachograaf. De ellende die de invoering hiervan al heeft veroorzaakt met de betrokken kaarten, zal een extra stimulans zijn om dan maar eerst nog een truck met de huidige tacho aan te schaffen. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
18-10-2017
DAF-LF-210-AerobodyLR.jpg

CBS getuigt helaas niet van deskundigheid

Aan de vooravond van de MobiliteitsRAI heeft het CBS enkele berichten de wereld in gestuurd die niet echt getuigen…
Nieuws
01-02-2017
Paccarlineup.jpg

DAF groeit, Paccar krimpt (een beetje)

Het gaat goed bij DAF Trucks, en ook moederbedrijf Paccar blijft successen scoren. Al 78 jaar op rij wist dit bedrijf…
Nieuws
14-01-2021
Volvo_I-Save_BIGtruck.jpg

Volvo weer tweede op de markt voor zware trucks

Zo’n ineenstorting van de truckmarkt als in 2020 heeft niemand ooit meegemaakt. In Nederland werden blijkens…