Veel Franse souplesse in Peugeot Expert

Nieuws
20-07-2017 | Door Tim de Jong

Peugeot draait in de bestelautowereld mee samen met concerngenoot Citroën en met Toyota. De nieuwe Expert namen we even mee op reportage, in de variant met krachtige twee liter motor gekoppeld aan een nieuwe automaat. Een aandrijflijn uit een flinke personenwagen.

Veel pretentie heeft de Expert niet, hij oogt als een brave rijdende serviceauto of gereedschapskist die zijn hard werkende baasje niet snel in de steek zal laten. Maar je ziet ook al meteen dat de afwerking erg strak is en dat de fabrikanten van deze bestelauto's niets aan het toeval hebben overgelaten. Eenmaal achter het stuur beklijft ditzelfde gevoel al snel.

Maar er is wel iets vreemds aan deze witte, doordeweekse Expert. Achter het stuur zitten duidelijk hendels waarmee je snel moet kunnen schakelen. In plaats van een schakelpook, zien we een draaiknop. Verder is vrijwel alles normaal: nette afwerking, geen al te dure materialen, alles zit waar je het verwacht.

Start-stop

Eenmaal onderweg valt op dat de automaat zo snel schakelt, dat daar een Duitse DSG-bak, met een dubbele koppeling dus, zich niet meer onderscheidt. De bak schakelt onmerkbaar snel en soepel. Bij het stoplicht wordt de motor uitgeschakeld. Bij groen rij je verder, daarbij slaat de motor snel en haast geruisloos en in elk geval schokloos weer aan.  Na een tijdje gebeurt er iets, wat we allemaal wel eens meemaken in het verkeer. Even snel inhalen, en dan bij een volgend nog rood licht als eerste wegkomen. In het eerste geval blijkt de Peugeot onnoemelijk snel. Maar de stoplicht sprint, dat is pas echt een openbaring. De Expert schiet er vandoor, de bak schakelt rustig door en we zijn  met Expert en al aan de horizon verdwenen voordat onze overige weggebruikers zich hebben afgevraagd wat er aan de hand is. Leuk om weer eens mee te maken. Nader onderzoek leert dat we een twee liter HDi motor ter beschikking hebben gekoppeld aan een slimme zesgangs automaat, die is gebaseerd op een koppelomvormer. De twee zijn zeker afkomstig uit het personenwagenaanbod van Peugeot en dat is beslist geen bezwaar. Zelfs de schakelflippers ontbreken niet, mocht je het schakelen van de automaat willen overnemen. Dit is echt niet nodig, hooguit in bergachtige omstandigheden of bij aanhangerwerk.

Niet te ruim

De Expert is een bestelauto in de klasse van de eentonners, zeg maar de middenmoot in bestelautoland. In de regel hebben die een laadvermogen van zo'n beetje een ton, duizend kilo. Maar ook hier veranderen de tijden. Deze Expert mag legaal 1280 kg vervoeren en dat is toch dik een kwart meer. Wederom, je ziet het er niet aan af. Uiterlijk is de Expert voorzien van dezelfde snuit als de crossovers van Peugeot en dat leidt in dit geval tot een wat hoge, stompe neus. Het went snel en het voordeel is dat er gezien de totale lengte een keurige laadlengte over blijft. Een minpuntje is dat iemand van gemiddelde lengte, zoals ik, al met de rugleuning tegen de scheidingswand zit, dus lange mensen moeten bij de Expert wel even goed meten of ze goed achter het stuur passen.   

Zuinig

Na een weekje sturen en 900 kilometer later, blijkt dat de Expert met zijn relatief forse, sterke motor, 1 op 16 heeft gereden. Een keurig verbruik voor een net afgewerkte bestelauto. In het interieur kan de berijder zijn papieren goed kwijt, bekers of flesjes is wat minder. Spiegels zijn redelijk, maar de dode hoek is aanzienlijk. De toegankelijkheid in de laadruimte en bij de motor is goed, maar zo'n hoge neus maakt dat de motor wel wat verder 'omlaag' zit. De aanschafprijs is niet te gek. De Expert bewijst dat de techniek in bestelautoland weer is verbeterd.

 

Tim de Jong

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
08-06-2019
Rifter-opening_LR.jpg

Peugeot Rifter: Voor ruimte en ratio

Peugeot probeert de nieuwe Rifter te positioneren als avontuurlijk. Maar een weekje sturen in ons land leidt tot de…
Nieuws
01-09-2017
Talento2LR.jpg

`Squadra`: Limited Edition van Fiat Talento

Fiat werkt in de bestelautowereld samen met Opel en Renault. Het leidt tot een nieuwe generatie Talento, waarvan…
Nieuws
17-05-2021
Maxus1.jpg

Maxus eDeliver9 heeft Europese pretenties

In Nederland zijn sinds kort bestelauto’s van Maxus leverbaar. Er zijn twee modellen, de eDeliver3 voor stads-…