Wat weten we al van de Tesla Semi?

Nieuws
15-11-2017 | Door Iep van der Meer

Wat weten we al over de Tesla truck die donderdagavond in de USA gepresenteerd wordt? De eerste plannen werden in 2016 gelanceerd in het Tesla Masterplan waarin de toekomst van het merk Tesla uiteen werd gezet. Duidelijk is dat de truck, die overigens met ruim een maand vertraging wordt gepresenteerd, volledig elektrisch is. Van Tesla hadden we niks anders verwacht. Ook de naam is bekend, namelijk de Tesla Semi. Toch zullen we voorlopig nog niet veel meer zien dan een prototype. Het zou gaan om een gestroomlijnde frontstuur truck met drie assen die ook alle drie worden aangedreven. De eerste foto is inmiddels uitgelekt, en die kun je vinden op ">Iepieleaks.nl!

De truck zou een bizar vermogen krijgen volgens de eerste berichten, en dat is merkwaardig want verder dan rond de grote steden komt hij eerst niet. De actieradius zal namelijk rond de 300 mijl liggen op een setje accu’s. Van een range-extender is nog niks bekend en naar verwachting wordt het dan ook geen zware ‘Class 8’ truck maar een trekker voor zware distributie. Dat is een logische eerste stap, want zo kun je de supermarkten op een milieuvriendelijke en stille manier bevoorraden in- en rond de steden.

 

Volgens Tesla zou er veel elektronica in de truck verwerkt worden, onder meer voor veel autonome functies. Dat is gek, want wat moet je daarmee in de distributie? Op een ‘long haul’ truck lijkt autonome techniek veel meer voor de hand liggend. Vooralsnog lijkt de nu te introduceren Tesla Semi nog slechts een toekomstvisie. Tesla heeft al heel veel geld opgehaald van investeerders maar het zit het bedrijf momenteel niet mee. De productie van de Tesla 3 komt maar niet van de grond, en dat was mede de reden van het opschorten van de presentatie van de truck. Die Tesla 3 is echter wel cruciaal. Heel veel van die auto’s zijn al op voorhand gekocht en deels betaald. Die klanten beginnen zich inmiddels een beetje zorgen te maken want de levertijden lopen op door de stagnerende productie. Ook de aandeelhouders mopperen op Tesla want de verwachte rendementen blijven uit.

Zal Tesla dan toch als een nachtkaars uitgaan zoals sommige analisten beweren? Of weet het bedrijf zich een plek te veroveren tussen de traditionele automerken? De tijd zal het leren, maar aan lef ontbreekt het de heer Musk en zijn team niet. Dat is duidelijk.

Meer op iepieleaks.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-11-2017
tesla-truck.jpg

BIGtruck op Radio 3 over de komende Tesla Truck

Vanochtend om 07:15 uur legde Iep van der Meer aan Domien van Radio 3FM uit hoe het zit met de aanstaande…
Nieuws
12-12-2017
TeslaTruckdriekwart.jpg

Pepsico bestelt 100 Tesla trucks

Het gaat goed met de voorverkopen van de nieuwe elektrische Tesla Semi, de vol elektrische truck waarmee Tesla het wegvervoer…
Nieuws
06-05-2024
Windrose1 (960 x 720)

Windrose maakt de eerste kilometers in Europa

Het Chinese Windrose wil de Europese markt op met een elektrische vrachtwagen