Eerste Indiase chauffeur onderweg voor Waberer’s

Blog
04-07-2022 | Door Tim de Jong

Eerder dit jaar brachten wij het bericht dat de Hongaarse transporteur Waberer’s met Indiase chauffeurs gaat werken. Het zou gaan om 79 man. Inmiddels is de eerste chauffeur de weg op.

Het gaat om Kumaresan Mahendran. Het zal niet verbazen dat hij het heel erg bijzonder naar zijn zin  heeft. Hij rijdt met een nieuwe Volvo FH met daarachter een schuifzeiltrailer. Vergeleken met het materieel in India is dit pure science fiction.

India

Het wegvervoer in India is met niets waar ook ter wereld te vergelijken. De chaos regeert, het recht van de sterkste is de enige consequente regel die ik daar in het verkeer kon ontdekken. Het is de gewoonste zaak van de wereld dat een bus en een truck recht op elkaar af rijden en dat beide chauffeurs op het laatste moment een stukje voor elkaar opzij gaan. Vangrails en wegmarkeringen zijn zeldzaamheden. Trucks die pech krijgen worden op de rijbaan gerepareerd, ook na het invallen van duisternis. Markering van de plek waar sprake is van een pechgeval is iets waar niemand ooit bij stil heeft gestaan. Een wereld als de onze, waarbij er sprake is van het afsluiten van rijstroken bij problemen, of het fenomeen matrixborden, zijn in India volkomen vreemd.

Tata, Ashok Leyland

Kumaresan zal verbijsterd zijn over het comfortniveau van zijn Volvo. In eigen land rijden voornamelijk trucks van de merken Tata en Ashok Leyland. Die moderniseren wel, maar verreweg de meeste trucks zijn ouwe beestjes met houten cabines waarvan het vanzelfsprekend is dat ze nog tot in lengte van jaren mee zullen moeten gaan. Zaken als I-Shift en vooruitkijkende software die het schakelmoment bepalen, bevinden zich lichtjaren van het voorstellingsvermogen van zijn collega’s.

Zeker, ook in India komen mondjesmaat modernere trucks op de markt, maar het gaat nog heel veel jaren duren eer genoemde trucks, zoals te zien op de foto’s, het veld zullen ruimen voor moderner spul.

Tot slot nog de hamvraag: hoeveel zou Waberer’s voor zo’n jongen betalen? De zorgen van het FNV lijken ons terecht.

Laatste blogberichten

Blog
24-03-2023
IEP_2646-1400

Holland Norway Lines verlaat Nederland

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar…
Blog
22-03-2023
TRATON-4trucks_AS_23_07

Vlaskamp: ‘Verdere integratie Scania en MAN’

In dit systeem zijn de chassis van MAN en Scania uiteindelijk identiek en, heel belangrijk, werken deze merken…
Blog
22-03-2023
Holthausen (14)-1400

Er is nog hoop voor de verbrandingsmotor

De plannen van de Europese Commissie om vanaf 2035 verbrandingsmotoren te verbieden lijken van tafel te zijn.…