Chauffeurs bezorgd over de Brake check

Nieuws
02-12-2021 | Door Iep van der Meer

Het zogenaamde Brake Checking, waarbij personenauto’s hard remmen terwijl ze voor een truck rijden is de schrik van veel chauffeurs. Volgens een onderzoek van Logistic Force heeft maar liefst 86,9 procent van alle chauffeurs het zelf al eens mee gemaakt. Driekwart van de chauffeurs maakt het zelfs regelmatig mee.

Voor Logistic Force reden om een actie op te zetten; Stop de Brake Check. Er werd zelfs een 'Breaking News' filmpje gemaakt met Steven Brunswijk, de cabaretier die bekend werd met een naam die hij nu niet meer wil horen. Het is een erg leuk initiatief, maar onze lezers zijn chauffeurs, en dus juist het slachtoffer van de Brake Check.

Met het verplichte ‘Active Collision Warning and Braking’ systeem dat op moderne trucks zit is het voor automobilisten eenvoudig. Je remt even stevig voor een achter je rijdende truck en het ding begint vanzelf te remmen. Je kunt als chauffeur dat systeem uit zetten, maar door gas te geven voorkom je ook zo’n autonome remactie. Het gevolg kan dan zijn dat je zo’n auto ramt, en dat is natuurlijk de bedoeling, maar soms is dat ook niet te voorkomen.

Het uitzetten van het actieve remsysteem is echter levensgevaarlijk, en binnen afzienbare tijd verdwijnt die schakelaar zelfs op nieuwe trucks. De reden daarvoor is duidelijk, alleen dit jaar al stierven er in Duitsland maar liefst 65 vrachtwagenchauffeurs door achterop een file of een langzamere truck te botsen. Dat is een schrikbarend hoog aantal, en dat was dus in de eerste tien maanden van 2021! Het actieve remsysteem zit er dan ook niet voor niks op, want dat vermindert de kans op dergelijke ongelukken. Soms is een crash echt niet te voorkomen, maar ook dan zal het systeem er alles aan doen om je snelheid zodanig te verlagen dat je de impact overleeft.

Dashcam

Het beste wapen tegen de Brake Check is volgens ons dan ook de installatie van een kwalitatief goede dashcam. Daarmee heb je na zo’n Brake Check altijd bewijsmateriaal van wat er voor- en tijdens die actie gebeurde. Bovendien heb je dan meteen het kenteken van de veroorzaker. Meestal gaat het namelijk net wel goed, maar op die manier is bijvoorbeeld een aanrijding als iemand op zijn beurt bij jou achterop rijdt door zo’n Brake Check ook goed uit te leggen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
02-10-2020
IEP_9053-1400_1.jpg

Actros nu met standaard extra veiligheid

De nieuwe Mercedes-Benz Actros wordt voortaan geleverd met een uitgebreid pakket aan standaard veiligheidsvoorzieningen.…
Nieuws
05-09-2018
Actros_nieuw.jpg

Nieuwe Actros: Vier wereldprimeurs maar geen facelift

Mercedes-Benz onthult vlak voor de IAA de nieuwe generatie Actros. Opvallend is dat de cabine geen…
Nieuws
02-10-2017
Dashcam.jpg

Dashcam verboden in Duitsland

Een Duitse rechter heeft zich uitgesproken tegen de dashcam in auto's. Een Duitse automobiliste wilde beelden van haar dashcam…